xcounter
#

Як вплине війна в Ізраїлі на Україну: підтримка озброєнням й про зв'язок ХАМАС з РФ та Іраном

8421
Як вплине війна в Ізраїлі на Україну: підтримка озброєнням й про зв'язок ХАМАС з РФ та Іраном

ХАМАС провів концентровану, організовану та підготовлену атаку результатом якої стала справжня бійня, це не окрема терористична атака і вона у будь-якому випадку матиме вплив на Україну

Бійня, яку ХАМАС влаштував в Ізраїлі так чи інакше буде мати вплив на Україну, попри те, що події відбуваються за 1,5 тисячі кілометрів. Й цілком можливо, що вплив цих подій буде навіть більшим, ніж можливо очікувати на перший погляд.

По-перше, мова не йде про одиничний теракт, а про сплановану, скоординовану та масштабну атаку бойовиків у результаті якої рахунок пішов вже не десятки жертв у перші ж години атаки. При цьому жертвами стали цивільні, яких бойовики ХАМАС розстрілювали у містечках поблизу Сектору Гази, про що свідчить ряд відео.

Читайте також: Оборонні проєкти України та Словаччини: "Українська бронетехніка" провела перемовини з Czechoslovak Group

У відповідь Ізраїль вже почав масштабну військову операцію, оголошено збір резервістів, повідомляється про початок авіаційних ударів по об'єктах ХАМАС. Далі все залежить від того, яке рішення буде прийнято щодо розміру відповіді. У будь-якому випадку прем'єр-міністр Ізраїлю Нетаньяху вже оголосив, що це не "не операція, не ескалація - це війна".

цахал

Але навіть війна може йти за різними сценаріями. Перший варіант - початок повномасштабної наземної операції, метою якої цілком може стати ліквідація будь-якої загрози з Сектора Гази на довгу перспективу. Другий - обмежитись розгортанням підрозділів навколо Сектору Гази з метою створення буферу та дистанційно точково уражати бойовиків.

Вплив на зброю для України

Але за обома сценаріями буде існувати вплив на постачання озброєння до України. Хоча Ізраїль не передає та навіть блокує реекспорт свого озброєння до ЗСУ, але відомо, що боєприпаси зі складів армії США в Ізраїлі направлялись до України.

Тепер це джерело снарядів вочевидь буде недоступне, бо Ізраїль буде дуже проти і докладе максимальні зусилля для того, щоб боєприпаси, які він може використовувати для своїх потреб у якості резерву, залишились у його розпорядженні.

цахал

Водночас щодо постачання з інших країн, то події в Ізраїлі навряд будуть мати будь-який вплив. ЦАХАЛ цілком має всі необхідні засоби для того, щоб провести будь-яку за розміром повноцінну загальновійськову операцію у Секторі Гази.

Ситуація, коли Ізраїлю знадобиться додаткове озброєння можливо лише у випадку затяжної військової операції, фактично повномасштабної війни, яку Ізраїль всіма засобами спробує уникнути.

Зв'язок ХАМАС з РФ та Іраном

Але є ще один вкрай значний аспект, який пов'язаний з тим, що ХАМАС існує не сам по собі. Палестинські терористичні організації ще за часів СРСР отримували від Кремля значну підтримку, як у вигляді навчання, так й постачання озброєння. Цю політику продовжив й Кремль. І зустрічі офіційних осіб ХАМАС та РФ проходили на офіційному рівні. Також у ХАМАС за це час опинились такі зразки вже російського озброєння, як ПТРК "Корнет".

ХАМАС  РФ
Заступник голови політбюро ХАМАС Муса Абу Марзук та очільник МЗС РФ Сергій Лавров

Також гостями у Москві є не лише ХАМАС, а й значно більш радикальніші терористичні організації, наприклад "Ісламський джихад". І ці зустрічі також відбуваються на найвищому рівні.

Ще більш відкриту підтримку ХАМАС та палестинським терористам надає Іран, яка за офіційними заявами палестинців складається з матеріальної, військової та технічної підтримки.

хамас іран
Візит делегації ХАМАС до Ірану

Враховуючи те, що ХАМАС здійснив масштабну, сплановану та скоординовану атаку, підготовку до якої вдалось провести скритно, й навряд без участі Ірану та РФ обійшлось.

Але у цій ситуації увагу необхідно звернути на те, що заборона реекспорту озброєння з Ізраїлю до України цілком можливо була викликана певною домовленістю з РФ. Як мінімум про це писали західні профільні ЗМІ, зазначивши, що ще у грудні 2021 року Ізраїль повідомив про заборону реекспорту ПТРК Spike країнам Балтії, і це рішення було пов'язано з тим, що Ізраїль хоче "збалансувати свої відносини з Росією".

Ще у липні минулого року Defense Express зазначив, що така позиція Ізраїлю все одно призведе до прикрих наслідків. Бо спроба домовитись з терористами через інших терористів ні до чого призвести не може.

Читайте також: На запчастини для ЗСУ заберуть сім російських МиГ-25, але звідки у нас можуть бути ці літаки