xcounter
#

"Щоб заспокоїти РФ": Ізраїль ще в грудні 2021 заборонив країнам Балтії передавати Україні ПТРК Spike

2669
Пуск протитанкової ракети Spike LR
Пуск протитанкової ракети Spike LR

Наразі Естонія та Литва мають на озброєнні ПТРК Spike LR, а Латвія використовує варіанти LR, LR2, ER і SR

Ізраїль в грудні 2021 року, коли в ЗМІ стали активно обговорювати переміщення російських військ до кордону з Україною, заборонив країнам Балтії – Литві, Латвії та Естонії – передавати зброю ізраїльського виробництва Україні. Про це з посиланням на власні джерела повідомляє видання Breaking Defense.

Як пояснюють у виданні, така "превентивна міра" пов’язана з тим, що Ізраїль хоче "сбалансувати свої відносини з Росією".

Читайте також: Знищити ворожі кораблі з легкого тактичного автомобіля: як в Естонії Spike NLOS з Oshkosh JLTV запускали
ПТРК Spike SR
ПТРК Spike SR

Як і США, Ізраїль має суворі обмеження для користувачів зброї ізраїльської розробки, які обмежують можливість покупця відправляти зброї третім сторонам без згоди країни-виробника.

Зазначається, що крок Ізраїлю із заборони передачі зброї України був викликаний "вірою в те, що Україна буде намагатися отримати протитанкову зброю Spike, створену спільно ізраїльськими та німецькими компаніями".

Міноборони Ізраїлю відмовилося коментувати цю історію, однак як пояснив виданню один з ізраїльських військових експертів, Ізраїль не хоче зіпсувати свої стосунки з Росією.

Водночас у Міноборони Латвії заявили, що "Латвія не планує відправляти в Україну будь-яку зброю ізраїльського виробництва, тому ми не можемо коментувати цю інформацію. У Литві зазначили, що "під час двосторонніх перемовин з Ізраїлем не підіймалося питання передачі Україні зброї ізраїльського виробництва. В Міноборони Естонії цю подію не прокоментували.

Читайте також: Краще, ніж в будь-кого: у Rafael розповіли, яким буде новий рекорд дальності ракети Spike NLOS