xcounter
#

Краще, ніж в будь-кого: у Rafael розповіли, яким буде новий рекорд дальності ракети Spike NLOS

3176
Boeing AH-64 Apache
Boeing AH-64 Apache

У Rafael кажуть, що дальність у 50 км планують досягти протягом двох років

Ізраїльська компанія Rafael працює над збільшенням дальності своєї ракети Spike NLOS (Non-Line of Sight) до 50 км (27 морських миль). Це приблизно на 18 км (10 морських миль) більше, ніж у будь-якого сучасного зразка зброї класу "повітря-поверхня".

Spike NLOS ракета
Запуск ракети Spike NLOS

Щоб збільшити радіус дії ракети, у Rafael розроблюють траєкторію для стрільби з висоти 1,5 км. Нагадаємо, у березні 2021 року Армія США затвердила Spike NLOS як тимчасову високоточну зброю великої дальності для свого ударного гелікоптера Boeing AH-64 Apache.

Читайте також: Знищити ворожі кораблі з легкого тактичного автомобіля: як в Естонії Spike NLOS з Oshkosh JLTV запускали

Ракета Spike NLOS JLTV
Запуск ракети Spike NLOS з автомобіля JLTV під час нещодавніх випробувань

Тоді військові припускали, що Apache мав би запускати ракету під час польоту низько над землею – ця тактика призначена для утримання гелікоптера у межах "радіолокаційної тіні" гір та долин, а також поза межами дії таких засобів ППО, як російський "Панцирь-С1".

Водночас запуск Spike NLOS на висоті 5000 футів (близько 1,5 км) змусив би операторів змінити тактику запуску ракету на запуск з віддаленої дистанції. Тому щоб скористатися перевагою дальніх пострілів, гелікоптер, який запускає Spike NLOS, мав би летіти з безпечної зони.

Як стверджують у Rafael, внутрішні тести вже продемонстрували, що Spike NLOS може успішно знищувати цілі на відстані 40 км – водночас максимального показника у 50 км в компанії планують досягти протягом двох років.

Читайте також: Російський "Панцирь" знову "в прольоті": у США погодили ракету Spike NLOS для гелікоптерів AH-64 Apache