xcounter
#

Російський "Панцирь" знову "в прольоті": у США погодили ракету Spike NLOS для гелікоптерів AH-64 Apache

7968
AH-64 Apache
AH-64 Apache

Ракета Spile NLOS має стати не тільки тимчасовим рішення для американських гелікоптерів AH-64 Apache, але й стандартом, за яким будуть оцінюватися потенційні кандидати для високоточної ракети дальньої дії

Армія США схвалила ракету Rafael Spike Non Line Of Sight (NLOS) як тимчасову зброю великої дальності для свого ударного гелікоптера Boeing AH-64 Apache.

Як стверджують у службі, рішення було прийнято після успіху нещодавніх випробувань, під час яких запущена з гелікоптера AH-64 Apache ракета Spike NLOS успішно вразила нерухому ціль на відстані 32 км (17,3 морських миль).

Читайте також: Чому армія США шукає заміну легендарному AH-64 Apache: кандидати та інші подробиці
AH-64 Apache

Цікаво, що другий тест, під час якого планувалося завдати удару по рухомій цілі, був скасований через погодні умови.

"Ця зброя може вражати цілі на відстані у чотири рази більшій, ніж теперішні боєприпаси Apache", – кажуть в Армії США. У цієї ракети також є і друга, "прихована" задача – вона визначає рівень вимог до зброї для армійської авіації – високоточного боєприпасу дальньої дії.

гелікоптер AH-64D Apache
Ізраїльський AH-64D з пусковими установками для ракет Spike NLOS

Тож Spike NLOS, ймовірно, стане стандартом, за яким будуть оцінюватися потенційні кандидати. Так, у лютому Армія США заявила, що шукає кандидатів для демонстрації "Shoot Off", запланованої на четвертий квартал 2022 фінансового року.

Хоча показники дальності для майбутньої ракети поки що невідомі, можна припустити, що вона має бути рівною або більшою за дальність ракети Spike NLOS. Це пов’язано з бажанням військових отримати зброю, яка б дозволила гелікоптерам знаходитися поза зоною ураження зенітних засобів противника, таких як "Панцирь-С1" (для прикладу – дальність ракети Hellfire обмежена 8 км).

ЗРГК
Російський "Панцирь" знову "в прольоті"

Повідомляється, що високоточний боєприпас дальньої дії також буде встановлено на борту майбутнього ударного розвідувального літака (FARA).

Spike NLOS має дальність дії за межами прямої видимості Apache і FARA, тому у США планують використовувати зовнішні датчики для ретрансляції даних.

Так, у жовтні минулого року гелікоптер AH-64E, тактичний БПЛА Textron Shadow RQ-7BV2 Block 3 і БПЛА MQ-1C Grey Eagle от General Atomics Aeronautical Systems успішно провели спільну ракетну атаку на випробувальному полігоні Дагвей в штаті Юта.

Читайте також: ​Армія США починає опановувати Stryker A1 IM-SHORAD: "наземний" Apache з Hellfire та Stinger