xcounter
#

НАТО посилить свою розвідку новими AWACS, але перший літак отримає через 8 років

1089
E-7A Wedgetail під час дозаправлення, фото — U.S. Air Force
E-7A Wedgetail під час дозаправлення, фото — U.S. Air Force

E-7A Wedgetail від Boeing зрештою замінить натівські літаки ДРЛВ E-3 Sentry, які експлуатуються з 80-х років

Оборонний альянс НАТО погодив проєкт закупівлі нових літаків дальнього радіолокаційного виявлення наступного покоління — цю угоду називають однією з "найбільших закупівель" за всю історію альянсу, йдеться про закупівлю літаків AWACS E-7A Wedgetail від Boeing.

Сума угоди поки що не розголошується, але відомо, що усього буде придбано шість літаків ДРЛВ — таке озброєння дозволить укріпити можливості країн-членів НАТО відстежувати загрози з боку РФ.

Читайте також: У США ударний БПЛА MQ-1C Grey Eagle хочуть перетворити на AWACS проти дронів
E-7A Wedgetail
E-7A Wedgetail, зображення — Royal Australian Air Force

Як відзначають у НАТО, виробництво літаків ДРЛВ E-7A Wedgetail розпочнеться за декілька років, а перший літак буде готовий до виконання бойових завдань аж через 8 років — у 2031. Коли будуть передані всі шість літаків не розголошується.

Літаки ДРЛВ E-7A Wedgetail стануть частиною майбутнього натівського проєкту спостереження і контролю, який передбачає розгортання з середини 2030-х років систем наступного покоління.

Основною базою для новітніх літаків AWACS слугуватиме авіабаза Гайленкірхен, що в Німеччині — вона ж зараз використовується для натівських літаків AWACS E-3 Sentry, які були прийняті на озброєння у 1977 році і брали участь у низці операцій, від боротьби з ІДІЛ, а також активно надавали розвідувальну інформацію після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 році.

E-3 Sentry
E-3 Sentry, фото — U.S. DoD

Нагадаємо, що E-3 Sentry створений на базі пасажирського літака Boeing 707; здійснив свій перший політ у 1975 році, виробництво літаків тривало до 1992 другого, всього було побудовано 68 літаків різних модифікацій.

Сьогодні E-3 Sentry перебуває на озброєння таких країн, як США, Франція, Саудівська Аравія та Чилі, Велика Британія зі своїми E-3 Sentry попрощалася у 2021 році.

Водночас, наприклад, США зараз активно працюють над заміною свого парка E-3 Sentry на E-7A Wedgetail (на базі Boeing 737), перший контракт на дві машини було укладено у березні цього року, машини мають бути передані ПС США у 2027 році (що в цілому пояснює, чому НАТО отримає перший літак аж у 2031).

E-7A Wedgetail оснащений багатоцільовою радіолокаційною системою Multi-role Electronically Scanned Array (MESA) від Northrop Grumman, яка забезпечує 360-градусний огляд та дальність виявлення цілей до 600 км (винищувач — понад 370 км, надводна ціль типу фрегат — понад 240 км).

Читайте також: Що у рашистів з літаком ДРЛВ А-100, який вже п’ять разів "пролетів повз військо"