xcounter
#

Що у рашистів з літаком ДРЛВ А-100, який вже п’ять разів "пролетів повз військо"

19194
А-100 "Премьер" під час випробувального польоту у лютому, 2022 рік
А-100 "Премьер" під час випробувального польоту у лютому, 2022 рік

РФ сподівається отримати свій літак ДРЛВ у 2024 році, але не факт, що ця дата буде остаточною

Російське окупаційне військо втратило свій літак дальнього радіолокаційного виявлення та управління А-50У ВКС РФ в Білорусі і насправді така втрата для окупантів може бути досить болісною – вартість літака оцінюється у 330 млн доларів (для порівняння, знищений російський крейсер "Москва" оцінили у 750 млн доларів), але найголовніше – окупанти мали у своєму активі всього дев’ять таких літаків – шість А-50У (один з яких було уражено на аеродромі в Мачулищах) і ще три А-50.

Літак ДРЛВ А-50
Літак ДРЛВ А-50, фото ілюстративне

Але у контексті розмови про А-50 можна також згадати й те, що у РФ свого часу розпочали роботи зі створення наступника цих літаків ДРЛВ, а саме літака А-100 "Премьер" на базі Ил-76МД-90А з двигуном ПС-90А-76 – літак отримав новий радіотехнічний комплекс "Премьер" та пілотажно-навігаційний комплекс, було змінено розташування дверей, вікон та люків, а також бортові системи.

Читайте також: Неочікувана атака на А-50: у РФ, схоже, вирішили "забути" про те, що мають в Білорусі літак за 330 млн доларів

Перший літак для переобладнання російське ТАНТК имени Г. М. Бериева, що в Таганрозі, отримало у 2014 році, і за планом рашисти хотіли розпочати постачання вже у 2016-2017 роках. Втім, у них як завжди щось пішло не так, і в 2022 році у РФ офіційно повідомили, що А-100 потрапить у військо не раніше 2024 року – це вже вп’яте, коли міноборони РФ відкладає строки постачання цього літака.

Дослідний зразок літака радіолокаційного дозору А-100
Дослідний зразок літака ДРЛВ А-100 "Премьер", 2017 рік

Причина перенесення термінів – затримки з постачанням необхідних для літака електронних компонентів, зокрема й мікросхем – труднощі виникли внаслідок санкцій, накладених щодо РФ з початку повномасштабного вторгнення в Україну.

У спробах замінити компоненти закордонного виробництва, що використовуються в А-100, окупанти теж зіштовхнулися з проблемами. Загалом відзначається, що РФ, створюючи цей літак, зробила серйозну стратегічну помилку, бо сама програма стартувала ще у 2006 році і тоді рашисти не зважали на те, що можуть виникнути проблеми з компонентами від західних виробників та їхнім заміщенням.

А-100 "Премьер"
А-100 "Премьер"

Крім того, в окупантів також були проблеми й стосовно доведення літака ДРЛВ до рівня, що відповідав би тактико-технічним вимогам – спроби вийти на необхідний рівень описувалися як "довгі та болісні".

Враховуючи усе це, а також те, що окупанти вже п’ять разів переносили терміни постачання своїх А-100 у війська, не виключено, що чергове "зробимо до 2024 року" може стати лиш ще одним "проміжним" етапом, після якого постачання літака перенесуть ще на пару-трійку років вперед.

Читайте також: Стала відома кількість та райони, де рашистські AWACS А-50 баражують: на скільки вони бачать вглиб України