xcounter
#

Україна запускає масове виробництво аналога "Ланцета": у чому була складність

Який саме дрон буде запущено у виробництво не відомо, а на фото - ST-35 "Грім", який літає з 2019 року
Який саме дрон буде запущено у виробництво не відомо, а на фото - ST-35 "Грім", який літає з 2019 року
78673

На питання "де український аналог "Ланцета" є доволі проста відповідь, яка мало кому сподобається, але головне, що нарешті питання відносно нього на фінальній стадії

Віцепрем’єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час Business Breakfast від Forbes Ukraine повідомив, що вже розроблено та є перші бойові використання "українського "Ланцета" - далекобійного дрона-камікадзе.

За словами посадовця, наразі є декілька компаній, які пропонують такий виріб, а найближчими тижнями вирішиться питання з контрактом на них. Він також зазначив, що "знадобилось півроку для того, щоб "розігнати" ринок", що зрештою й призвело до появи різних зразків, тобто конкуренції та вибору. На відео з 32 хвилини:

Читайте також: Рашисти обговорюють перетворення Ан-2 на мішень-БПЛА з "Ланцетом" на тросі

Михайло Федоров з деталей розробок лише опосередковано зазначив необхідну дальність - 40 км, та зазначив, що дрони-камікадзе такого класу є доволі високотехнологічними.

Водночас, якщо згадати всю історію відносно "Ланцета" від Zala (входут у вонцерн "Калашников"), то необіхдно зазначити, що він з'явився ще у 2019 році. Й доволі довгий час нікого у самій РФ не цікавив. Лише у 2021 році розпочалась доволі потужна пропагандиська кампанія, при цьому він позиціонувався не як баражуючий боеприпас для ураження наземних цілей, а зенітного дрона проти Bayraktar TB2.

А після початку їх активного використанням ворогом вже під час повномасштабного вторгнення в Україні все частіше почали лунати питання, а де український аналогічний дрон. Й відповідь на це питання доволі банально - там, де замовлення на таку розробку на рівні, як мінімум, 2019 року.

Ланцет
"Ланцет"

Й якщо згадати всю історію з баражуючими боєприпасами в Україні, то почати треба взагалі з 2017 року, коли був представлений українсько-польського розвідувально-ударний комплекс "Сокіл" - локалізований баражуючий боєприпас Warmate від WB Electronics. Який пропонувалось збирати в Україні.

Але попри пропозиції та навіть укладений меморандум щодо співпраці зокрема й з "Укроборонпромом", українського замовника він не зацікавив.

Warmate
Warmate

Виключно ініціативними був й цілий ряд аналогічних вже українських проєктів з баражуючими боєприпасами: ST-35 "Грім" та RAM II від приватних виробників, а також "Мисливець" від державного. Водночас згаяний час - це єдине, що неможливо компенсувати. 2022 рік Україна зустріла без власного баражуючого боєприпаса у строю, й вже під час активних бойових дій, наприклад, RAM II замовлявся волонтерами.

RAM II
RAM II

Й зрештою, якщо під фразою міністра про "розгортання ринку" малось на увазі формування потреби підкріпленої грошима, питання зсунулось. Повний перелік далекобійних дронів-камікадзе, які зараз тестуються на полі бою - невідомий. Але у ньому, з нових розробок, можливо є й дрон-камікадзе від TAF Drones, про який дуже обмежено розповіли у компанії.

Тому попри те, що баражуючий боєприпас це дійсно складний виріб, з можливістю керування на дальностях у десятки кілометрів, потребою у якісній системі наведення, стійкості до РЕБ та потужній бойовій частині, головна первинна задача - забезпечити замовлення. А воно якраз й стимулює появу зразків, конкуренцію між виробниками та можливість обрати найкращий варіант.

Й в цій ситуації якраз фактор того, що Мінцифри має власний потужний фінансовий ресурс для закупівлі дронів, вочевидь зіграло більш ніж значну роль.

Читайте також: БМП CV90 для ЗСУ спочатку закуплять, потім будуть локалізувати виробництво