xcounter
#

Як працює розосереджене виробництво дронів TAF Drones з річним планом на третину мільйона

TAF Drones має план на 350 тисяч дронів на 2024 рік (всі фото: TAF Drones)
TAF Drones має план на 350 тисяч дронів на 2024 рік (всі фото: TAF Drones)
3536

У TAF Drones не просто розосередили виробництво по багатьох містах України, вони зробили його "кочовим"

Виробити мільйон дронів на рік - це не лише про гроші, це й про виробничі можливості. Особливо в умовах, коли ворог має можливості завдавати удари по будь-якому об'єкту на території України.

Тому як цей умовний мільйон, та навіть більше, виробити - залежить й від організації самого виробництва. І як це влаштовано у TAF Drones, яка на цей рік має план виробити за рік 350 тисяч дронів, в ефірі спільного проєкту Defense Express і телеканалу "Еспресо" розповів керівник компанії Олександр Яковенко.

Читайте також: Чим захистити кораблі від дронів: флот США шукає варіанти, і це може бути все що завгодно

За його словами одного конкретного місця де саме збираються дрони немає. Бо виробництво розосереджено по шести містах, й загалом одночасно працює 12 виробничих локацій, які змінюються кожні три місяці. Таким чином, мова йде не просто про розосереджене виробництво, а кочове розосереджене виробництво.

Ця стратегія дійсно максимально ускладнює ворогу завдання з ураження виробничих потужностей TAF Drones, але вимагає надвисокої організації, бо переїзд раз на квартал немає впливати на виробництво у високому темпі. Також такий "кочовий" підхід, вочевидь, вимагає трохи інакше дивитись на виробничий базис та робити його достатньо мобільним та компактним.

Також компанія застосовує "конвеєрний" підхід у виробництві. Мова звісно не йде про автоматизовані лінії, але працівники спеціалізуються на конкретних виробничих операціях - хтось паяє, хтось займається монтажем, хтось програмним забезпеченням тощо. Як зазначив Олександр Яковенко, завдяки такому підходу на одного працівника тепер припадає 7-8 FPV-дронів за день.

Такий підхід також добре відомий з часі Генрі Форда й дійсно має переваги над випадком, коли один фахівець самотужки виконує цілий ряд різноманітних операцій самостійно. Більше того, дозволяє скоротити підготовку працівників, що вкрай важливо в умовах, коли необхідно збільшувати виробництво шляхом масштабування виробничих потужностей.

Окрім виробництва FPV-дронів, у TAF Drones завершується розробка дрона-камікадзе літакового типу, який при вазі бойової частини у 4 кг зможе вражати цілі на дальності 40 км. Але головною особливістю цього дрона має бути низька ціна - до 80 тисяч грн. За планом, постачання цих дронів-камікадзе розпочнеться вже у березні.

Також у компанії працюють над "машинним зором" для дронів, але поки вартість системи заважає її масовій інтеграції на FPV-дрони. Йде робота й над твердопаливними ракетами малого радіуса дії до 70 км.

Читайте також: САУ "Богдана" та інші зразки: яку зброю Україна демонструє на виставці в Саудівській Аравії