xcounter
#

Чим захистити кораблі від дронів: флот США шукає варіанти, і це може бути все що завгодно

2200
Чим захистити кораблі від дронів: флот США шукає варіанти, і це може бути все що завгодно

Бо у вимогах до такої системи немає конкретики щодо типу, але йдеться про вже існуючу зброю, яку можна буде швидко поставити флоту

Військово-морські сили США шукають швидкий спосіб, як можна захистити їхні кораблі від безпілотних літальних апаратів — ще минулого місяця Командування військово-морських систем служби вперше оприлюднило запит на інформацію щодо додаткових протидронових можливостей для флоту, а нещодавно представило оновлення цього запиту.

Актуальність у таких системах виникла зокрема на фоні того, що зараз американський флот бере участь в операції із захисту цивільного судноплавства, якому загрожують єменські хусити і, судячи з усього, у ВМС США ймовірно хочуть отримати додаткові та, можна припустити, дешевші можливості для знищення безпілотників. Бо, наприклад, нещодавно стало відомо, що США ймовірно вперше використали ракету SM-6 за мільйони доларів, щоправда, проти балістичної ракети єменських хуситів.

Читайте також: Яку зброю вперше використано, щоб збити крилаті і балістичні ракети єменських хуситів
SM-6
SM-6, фото — Raytheon

Отже, у ВМС зацікавлені отримати на озброєння системи, які б могли протистояти дронам з груп 3, 4 та 5, тобто фактично йдеться про великі безпілотники вагою до 600 кг для третьої групи і від 600 кг для 4 і 5 груп та визначеними висотою, на яких може літати БПЛА, і швидкістю. Для порівняння, той же Shahed-136 відноситься до 3 категорії, Mohajer 6 — до четвертої, а MQ -9 Reaper, хоча загалом ці групи доволі "гнучкі", розповідають у The War Zone. Більш детально — нижче у таблиці системи класифікації від міністерства оборони США.

U.S. Department of Defense
U.S. Department of Defense

У службі не називають, яку саме систему хочуть бачити на своїх кораблях як додатковий захист проти дронів, тож це може бути як гармати, дрони, ракети, так і лазери, засоби РЕБ тощо. Хоча якщо говорити про ті ж бойові лазери, то раніше у ВМС США закликали дивитися на проблему реалістично, визнаючи, що до цієї зброї насправді ще дуже далеко.

Coyote Block 2 антидроновий перехоплювач
Пуск перехоплювача Coyote Block 2, фото — Raytheon

Тож варіантів може бути дійсно багато, водночас у виданні називають низку кандидатів — наприклад, система ураження БПЛА FS-LIDS, яка є автономною і використовує для знищення безпілотники Coyote Block 2, які активно планує закуповувати Армія США, у грудні 2023 року повідомлялося про плани закупити тисячі таких перехоплювачів.

Як варіант можна розглядати Anduril Roadrunner-M, що була представлена минулого року і зараз перебуває на стадії розробки. І хоча у ВМС США шукають вже готове рішення, але виробник цієї системи створював її у рамках концепції "швидкого виробництва". Roadrunner-M — це багаторазовий зенітний дрон проти БПЛА і раніше Defense Express аналізував, чи є майбутнє у цієї розробки.

З цікавих опцій — ракета "земля-повітря" наступного покоління (NGM), що восени 2023 року була представлена компанією BlueHalo, її легко адаптувати до різних платформ і у рекламних відео компанія демонструвала її використання з невеликої пускової з есмінця класу Arleigh Burke. Ця система позиціонується для знищення БПЛА 3 групи та "більших загроз".

Читайте також: Невже знищити військовий потенціал єменських хуситів так складно, що у США кажуть про тривалу кампанію