xcounter
#

Невже знищити військовий потенціал єменських хуситів так складно, що у США кажуть про тривалу кампанію

3530
Фото — U.S. DoD
Фото — U.S. DoD

У США зараз є побоювання, що така кампанія може серйозно затягнутися, але не настільки довго, як, наприклад, війна в Афганістані

Попри атаки на військові об’єкти єменських хуситів, США разом з Великою Британією не змогли зупинити атаки терористів на цивільне судноплавство, і тому Адміністрація президента Сполучених Штатів Джо Байдена зараз розробляє план тривалої воєнної кампанії, що, своєю чергою, є причиною появи тривожних думок у низки посадовців про те, що такі дії можуть втягнути країну в непередбачуваний конфлікт на Близькому Сході.

Авіаносець есмінець
Авіаносець USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) класу Nimitz разом з есмінцем Type 45 HMS Diamond (D34), фото — U.S. Navy Mass Communication Specialist 3rd Class Ryan D. McLearnon

Як розповідає видання

Читайте також: Есмінець крилатими ракетами Tomahawk поцілив по радіолокаційній станції єменських хуситів
The Washington Post

, минулого тижня, у середу, 17 січня, Білий Дім провів нараду з посадовцями, на які обговорили, а як же далі вони будуть реагувати на єменських хуситів, яких підтримує Іран, і які серйозно загрожують цивільному судноплавству в районі Аравійського півострова.

Метою такої операції є спроби настільки підірвати військовий потенціал єменських хуситів, щоб це стало як мінімум стримуючим фактором, а в ідеалі взагалі мало б обмежити їх можливість атакувати судна у Червоному морі і Аденській затоці. Втім, зараз у США визнають, що не можуть точно визначитися й з тим, як швидко їм вдасться "адекватно зменшити" той самий потенціал єменських хуситів. Хоча й в США не очікують, що ця операція може розтягнутися аж настільки, як, наприклад, війни в Іраку, Афганістані чи Сирії.

ПКР П-15
ПКР П-15 "Рубеж" єменських хуситів

Нагадаємо, що американці разом з британцями завдали перших масованих ракетних та бомбових ударів по єменських хуситах вночі 12 січня, тоді офіційно повідомлялося про удари по понад 60 цілях на 16 об’єктах, і йшлося як про виробничі потужності та вузли управління, так і про склади з боєприпасами, пускові установки і радіолокаційні станції.

Причому для ударів було залучено низку різних засобів, як-от літаки, кораблі та підводні човни, з яких по єменських хуситах лише за одну ніч випустили "понад сотню високоточних боєприпасів різних типів", як офіційно заявляли у Центральному командуванні повітряних сил США AFCENT.

Офіційно у США про перший масований удар по хуситах відзначали наступне — що їхні спільні удари з Великою Британією дозволили "значно деградувати" ті військові об'єктах, по яких били ракетами і бомбами. І що хусити з того часу не здійснювали настільки масованих атак, як, наприклад, 9 січня, коли F/A-18 разом з кораблями США і Великої Британії знищили 18 дронів-камікадзе, а також дві протикорабельні крилаті і одну балістичну ракету.

Разом з тим, як раніше писало інше американське видання The New York Times, хоч і в результаті ударів, які США разом з Великобританією завдали ударів по єменських хуситів було пошкоджено чи знищено близько 90% виявлених цілей, але водночас терористичне угруповання все ще має близько трьох четвертих можливостей бити по цивільних кораблях ракетами і ударними безпілотниками і фактично було знищено лише до 30% від усіх наступальних можливостей хуситів.

єменські хусити протикорабельні ракети
Протикорабельні ракети єменських хуситів, фото ілюстративне

І причина полягає в тому, що "знайти" необхідні цілі хуситів на практиці виявилося важче, бо раніше спецслужби США та інших країн не приділяли достатньо уваги збору данних про різні об’єкти єменських хуситів, як-от ППО, командних центрів, виробничих потужностей, складів тощо.

Разом з тим, значна частина тих самих "наступальних спроможностей" єменських хуситів — це мобільні платформи, які вразити важче, і тому тут важливим аспектом є здатність якнайшвидше націлитися на потрібні об’єкти і уразити їх — наприклад, цікавим епізодом є коли США накрили балістичні ракети хуситів на пусковій позиції, і такий досвід насправді цікавий і може сприяти збільшенню ефективності подальших ударів.

Читайте також: Яку зброю мають хусити в Ємені, і яка зі сторін війни застосувала Т-34