xcounter
#

Яку зброю мають хусити в Ємені, і яка зі сторін війни застосувала Т-34

9036
Єменські хусити демонструють наявність протикорабельних ракет C-801, зображення з відкритих джерел
Єменські хусити демонструють наявність протикорабельних ракет C-801, зображення з відкритих джерел

Як виглядає співвідношення сил та засобів у регіоні, що знову може стати "гарячою точкою" на карті світу

Після масованого удару по об’єктам угрупування "Ансар Аллах" в Ємені, вони ж хусити, в ніч на 12 січня 2024 року від США, Великої Британії та інших країн Заходу виникла загроза, що конфлікт в цьому регіоні може отримати новий рівень ескалації. Хоча б тому, що самі єменські хусити не демонструють доброї волі зупинити свої атаки на судноплавство в Червоному морі, стратегічно важливому для світової економіки, а значить можуть знадобитись і нові удари по об’єктам цього угрупування.

При цьому із "фонових" повідомлень у ЗМІ ми можемо знати, що в Ємені є війська не тільки хуситів, але й законного уряду також (між цими сторонами триває війна з 2015 року). Тому далі логічно виникає питання про співвідношення сил та засобів у сторін конфлікту, в першу чергу в тих же єменських хуситів.

Читайте також: Чи могла РФ зробити 1500 танків у 2023, як F-18 з кораблями нищили ударні дрони і ракети та інші новини тижня від Defense Express
Т-72 єменських хуситів, зображення з відкритих джерел

Тут будемо послуговуватись даними із The Military Balance 2023 (навіть якщо дані неточні й неповні, альтернативних джерел поки що нема). В цьому довіднику зазначається зокрема, що хусити та союзні їм племена мають в своєму розпорядженні мінімум 20 тисяч "багнетів". І що війська угрупування "Ансар Аллах" налічують еквівалент 20 механізованих бригад.

Орієнтовну кількість техніки та озброєння в розпорядженні хуситів автори довідника не наводять. Лише вказують типи наявного озброєння – танки Т-55 і Т-72, БМП-2 та БТР-80, БТР-40 та БТР-60. Також – реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град» та Badr, протитанкові комплекси "Конкурс", "Метис", "Корнет" та іранські Toophan.

По засобам ППО – відомо про наявність іранських баражуючих зенітних ракет "358", ПЗРК "Стрела-2" та "Стрела-3", іранських ПЗРК Misaq-1 та Misaq-2. Про арсенал крилатих та балістичних протикорабельних ракет єменських хуситів ми розповідали в окремій публікації.

Іранська зенітна ракета "358", зображення з відкритих джерел

По урядовим військам Ємену довідник The Military Balance 2023 наводить наступні дані. Загальна чисельність – до 40 тисяч "багнетів", включно з підрозділами союзних племен. По кількості наявної техніки та озброєння даних також нема, є лише заявлений перелік – танки Т-34 і Т-55, Т-62 і Т-72, M60A1, бронемашини БРДМ-2 та БМП-2, БТР-80А та БТР-60, протитанкові комплекси TOW та "Малютка", САУ 2С1 "Гвоздика".

Із цікавих моментів, які можна знайти у відкритому доступі – війна в Ємені стала мабуть вже останньою для легендарного танка Т-34, і що цікаво, використовували цю бойову машину саме урядові війська.

Є згадки як мінімум про два епізоди: перший датується 2016 роком, де Т-34 використовувався як стаціонарна вогнева точка; другий датується 2020 роком, де два такі танки були задіяні для штурму позицій єменських хуситів.

Єменські урядові війська використовують Т-34 як стаціонарну вогневу точку, 2016 рік, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Портфель замовлень на Rafale перевалив за 200 машин: скільки зараз коштує літак для французького війська