xcounter
#

Чи могла РФ зробити 1500 танків у 2023, як F-18 з кораблями нищили ударні дрони і ракети та інші новини тижня від Defense Express

3267
Чи могла РФ зробити 1500 танків у 2023, як F-18 з кораблями нищили ударні дрони і ракети та інші новини тижня від Defense Express

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Захист для "Солнцепека"

У російському "Омсктрансмаш" цілим патентом захисти нове рішення з бронювання важкої вогнеметної системи ТОС-1А "Солнцепек". Воно, як сповіщають російські державні ЗМІ має значно підвищити захист машини від ПТРК та FPV-дронів.

Читайте також: ЗСУ показали, як б’ють рашистів бойовим роботом з модулем "ШаБля" (відео)
ТОС-1А "Солнцепек"
ТОС-1А "Солнцепек"

Але у реальності все про що йдеться у патенті, далі цитата: "в бойовій машині важкої вогнеметної системи на шасі базового танка надгусеничні полиці на всю довжину обладнані вертикальним фальшбортом, на якому за допомогою болтового з'єднання встановлено бортові екрани вбудованого динамічного захисту". Розповідаємо про "геніальний" захист ТОС-1А "Солнцепек" від ПТРК та FPV-дронів.

Дешеві зенітні ракети

Міноборони Іспанії затвердило фінансування на 2024 рік для двох перспективних проектів у сфері протидії безпілотним літальним апаратам, кожен з яких має свою цікаву концепцію.

Перший проект від компанії Escribano передбачає створення мобільної зенітно-кулеметної установки Guardian 2.0. А от другий проект виглядає значно цікавішим – створення щось на кшталт зенітної міні-ракети, створеної саме для збиття ворожих БПЛА, який вестиме іспанська оборонна компанія Instalaza. Розповідаємо, чи реально зробити настільки дешеву зенітну ракету, щоб питання вартості "Шахеда" не стояло взагалі.

F-18 і військові кораблі проти зброї єменських хуситів

Центральне командування Збройних сил США (U.S. Central Command) повідомило, що 9 січня ввечері єменські хусити, яких підтримує Іран, здійснили масовану ракетно-дронову атаку з контрольованих ними районів Ємену по міжнародних судноплавних шляхах, через які проходять десятки торгових суден.

USS Mason (DDG 87)
USS Mason (DDG 87), фото — DVIDS

Усього під час цієї атаки було випущено 18 дронів-камікадзе неназваного типу іранського виробництва, а також дві протикорабельні крилаті ракети, і також одну балістичну ракету [в оригіналі anti-ship ballistic missile] — всі дрони та ракети були успішно збиті зусиллями британських та американських військових.

У знищенні повітряних цілей брали участь винищувачі F/A-18, що базуються на авіаносці USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) класу Nimitz, а також три есмінці класу Arleigh Burke (USS Gravely (DDG 107), USS Laboon (DDG 58), USS Mason (DDG 87)), і британський есмінець Type 45 HMS Diamond (D34).

Чи дійсно РФ у 2023 могла зробити сотні танків.

Автори польського порталу Defence24 вирішили згадати про заяву російських пропагандистів на початку минулого року про те, що в 2023 році рашистський ВПК має виготовити та поставити у війська аж 1500 танків усіх типів. Тим більш, що ворожа пропаганда постійно цю тему "підігрівала", зокрема заявляючи про те, що кількість фактично поставлених в минулому році танків може сягати навіть 2100 одиниць, або ж від 100 до 175 ОБТ усіх типів на місяць.

Т-80БВМ
Передача Т-80БВМ для армії РФ в 2023 році, фото з відкритих джерел

І на такому фоні навіть виглядало так, що РФ цілком може собі "дозволити" настільки високі втрати по бронетехніці, які фіксуються, наприклад, в боях за Авдіївку. Однак при більш детальному аналізі ситуації картина для ворога стає не настільки "райдужною". Розповідаємо, чи могла РФ зробити 1500 танків в 2023 році.

Запалювальні боєприпаси

У черговому відео від 47-ої окремої механізованої бригади ЗСУ зафіксовано використання нових й вкрай цікавих боєприпасів, які скоріш за все відносяться до запалювальних й більше того є високоточними.

На повному відео, яке оприлюднено СтратКомом у Telegram, міститься ціла серія ударів по ворогу вже звичними FPV-дронами. Але у двох епізодах зафіксоване саме такий новий тип зброї. Розповідаємо про те, як ЗСУ почали застосовувати вкрай цікаві запалювальні високоточні боєприпаси.

Читайте також: Міноборони РФ похизувалось, що збило хибні цілі MALD, які для цього й були призначені