xcounter
#

США кажуть, що накрили балістичні ракети хуситів на старті, і це дуже цікаво

21162
Запуск Tomahawk, фото ілюстративне, джерело - US DoD
Запуск Tomahawk, фото ілюстративне, джерело - US DoD

Тому що в наших умовах також є актуальним досвід, як знищити балістичні ракети ворога на старті

Сполучені Штати Америки у вівторок 16 січня завдали превентивний удар по об’єктам хуситів у Ємені, під час якого були знищені підготовлені до старту чотири балістичні протикорабельні ракети. Американські військові мали підтверджені дані, що ці ракети мали бути націлені або на цивільні судна, або ж на кораблі ВМС США у Червоному морі, тому й наважились на поки що перший превентивний удар по об’єктам хуситів у Ємені.

Автори профільного порталу The Drive про цю подію дізнались та опублікували того ж 16 січня. Щоправда, станом навіть на зараз додаткових деталей щодо того, як саме було виконано цей удар, і яке озброєння застосовувалось – не наводять.

Читайте також: Північна Корея випробувала гіперзвукову ракету, але звідки взяла технології
Єменські хусити демонструють наявність балістичних протикорабельних ракет Tankil під час параду в 2023 році, зображення - mmy.ye

Від Defense Express, що в даній історії є важливою уже сам факт події, що американські військові змогли накрити балістичні ракети противника буквально на етапі підготовки до старту. Чим вони змогли втілити концепцію "найкращий формат протиповітряної оборони – знищувати ракети та/або їх носії чи пускові установки ще на старті".

Навіть якщо самі американці не розкривають, чим саме їм вдалось накрити на старті балістичні протикорабельні ракети хуситів, варіантів тут насправді небагато – або ж літаки палубної авіації, або ж (що більш ймовірніше) дозвукові крилаті ракети морського базування Tomahawk.

Очевидно, щоб встигнути знищити балістику хуситів ще на старті, американським військовим вдалось розгорнути розвідувально-ударний контур, який дозволив відстежувати усі приготування противника та завдати ураження наявними засобами.

Єменські хусити демонструють наявність балістичних протикорабельних ракет Asef під час параду в 2022 році, зображення - mmy.ye

Але найбільш важлива таємниця полягає в тому, які ж засоби військові США включили у цей розвідувально-ударний контур. І чи можна збудувати такий контур в умовах воюючої України, щоб ефективно запобігати пускам рашистських балістичних ракет, зокрема отриманих від КНДР.

Раніше Defense Express розповідав про те, що єменські хусити мають навіть П-15 і конвертовані С-75, але більшість ракет від Ірану. Також ми писали, що французи кажуть, що нормально тратити дорогі ракети Aster 15 на дешеві БПЛА єменських хуситів.

Читайте також: РФ б'є по Україні "бракованими" Х-47 "Кинжал" - вони не вибухають (оновлено)