xcounter
#

"Гіперзвуковий" Х-47 "Кинжал" успішно збито ЗСУ: уламки й пояснення причини сильного вибуху уночі 4 травня над Києвом (оновлено)

Х-47 "Кинжал" та його носій МиГ-31К
Х-47 "Кинжал" та його носій МиГ-31К
153091

Ракету Х-47 "Кинжал", якої рашисти намагались уразити Київ у ночі 4 травня, було успішно перехоплено

Збройні Сили України вперше успішно перехопили російську "гіперзвукову" ракету Х-47 "Кинжал" 4 травня у небі над Києвом.

Про це повідомив Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України Микола Олещук.

Читайте також: Як у рашистів змінюється використання дронів та засоби протидії: від електромагнітної зброї до створення своїх "москітних флотів"

Раніше про атаку Києва у цю ніч офіційно повідомила Київська міська військова адміністрація, зазначивши, що в атаці, окрім дронів-камікадзе Shahed були й ракети - "ймовірно балістичного типу".

Офіційне повідомлення Київської міської військової адміністрації

Офіційно Київська міська військова адміністрація зазначила, що "усі ворожі ракети були знищені". Згодом мер Києва Віталій Кличко продемонстрував уламки ракети Х-47 "Кинжал".

На одному з фото - елемент ракети, який максимально схожий на знайдений на місці падіння Х-47 "Кинжал" у Ставропольському краї РФ у вересні минулого року.

Х-47 Кинжал

На уламку видно, що він отримав ураження з пробиттям, що дозволяє оцінити товщину матеріалу. А також вказує на те, що перехоплення було доволі ефективним зі знищенням бойової частини ще у повітрі. З цим й пов'язаний потужний вибух, який чули кияни уночі 4 травня.

Також зазначимо, що перше фото уламків, стало публічними вдень 4 травня. А наявність в Україні засобів боротьби з балістичними цілями на чергуванні - офіційно повідомлено Повітряними Силами ЗСУ ще наприкінці квітня. Враховуючи те, що рашисти супроводжують пуски своїх ракет, то це точно не є новиною для ворога.

Відносно ж повідомлення, що було знищено балістичну ціль, то справа в тому, що "Кинжал" є гіперзвуковим лише у фантазіях рашистів. Бо хоча він й розганяється до гіперзвукових швидкостей за рахунок прискорювача, але не може підтримувати таку швидкість постійно. Вже на термінальній ділянці, тобто під час атаки, він заходить на ціль за балістичною траєкторією та має хоча й високу, але далеко не гіперзвукову швидкість.

А Україна вже офіційно отримала засоби, які можуть боротися з балістичними цілями - Patriot, й вочевидь, успішно їх використала.

При цьому на розробку такої "гіперзвукової" зброї, як "Кинжал" та "Циркон" рашисти влили астрономічні кошти й заявляли, що він може подолати не тільки наявні засоби протиракетної оборони, але й перспективні. Водночас у реальності він перехоплюється розробленим у 90-х роках Patriot PAC-3.

Публікацію оновлено відповідно до поступового надходження інформації

Читайте також: Голландія передасть Україні додаткові PzH 2000 та Patriot, та вперше виділить бронемашини Fennek