xcounter
#

Голландія передасть Україні додаткові PzH 2000 та Patriot, та вперше виділить бронемашини Fennek

14778
Нідерланди демонструють пускові до ЗРК Patriot та PzH 2000, які мають намір передати Україні, травень 2023 року, фото - заступник голови ОП Андрій Сибіга
Нідерланди демонструють пускові до ЗРК Patriot та PzH 2000, які мають намір передати Україні, травень 2023 року, фото - заступник голови ОП Андрій Сибіга

Хоч кількість запланованого до передачі не розкривається, це все рівно буде суттєвим посиленням для ЗСУ

Учора під час свого візиту до Нідерландів президент України Володимир Зеленський відвідав зокрема одну із авіабаз голландських ВПС. Там глава нашої держави оглянув техніку, яку Голландія планує передати для ЗСУ в найближчий час.

І як випливає з фото, які опублікував заступник керівника ОП Андрій Сибіга, тут мова про ймовірну передачу додаткових пускових установок до ЗРК Patriot та PzH 2000, про виділення гусеничних всюдиходів BvS 10, і вперше – про передачу розвідувальних бронемашин Fennek.

Читайте також: Як у рашистів змінюється використання дронів та засоби протидії: від електромагнітної зброї до створення своїх "москітних флотів"
Нідерланди демонструють розвідувальні бронемашини Fennek, які мають намір передати Україні, травень 2023 року, фото - заступник голови ОП Андрій Сибіга

Для початку, варто розповісти про особливості цих розвідувальних панцерників Fennek, виробництво яких стартувало взагалі у 2001 році. Екіпаж таких машин складає 3 особи, оснащення – оптико-електронна станція та безпілотник, озброєння - кулемет калібру 12,7 мм та (опціонально) 40-мм автоматичний гранатомет.

Якщо узагальнювати дані аналітиків Oryx по військовій допомозі Україні від Нідерландів, то картина виглядає так. Голландці на цей момент уже виділили із власних запасів дві пускові до ЗРК Patriot та неназваний запас ракет до них, і 12 ракет AIM-120 до NASAMS, та 40 автоматичних гармат Bofors 40L70. Також – вісім PzH 2000, 196 бронетранспортерів YPR-765 та близько 300 вантажівок, 50 пускових установок та 200 ракет до ПЗРК Stinger.

Нідерланди демонструють гусеничні всюдиходи BvS 10, які мають намір передати Україні, травень 2023 року, фото - заступник голови ОП Андрій Сибіга

Тут також варто вказати про факт передачі протикорабельних ракет Harpoon (кількість не розкривається),і про плани передати ВМС України тральники проекту Alkmaar.

Окрім того, "в складчину" з іншими партнерами Голландія фінансує або уже профінансувала передачу для України 45 танків Т-72 з модернізацією в Чехії, 100 танків Leopard 1A5 та 14 танків Leopard 2A4, і також - виготовлення та передачу 100 "зенітних тачанок" Victor з кулеметами ЗПУ-2-14.

Читайте також: Рашисти штампують з дерева дрони-"літаючі етажерки", для розвідки чи "спаму" ППО