xcounter
#

Рашисти штампують з дерева дрони-"літаючі етажерки", для розвідки чи "спаму" ППО

11406
Рашистський дрон-повітряна мішень Е95М та комплекс для запуску, зображення з відкритих джерел
Рашистський дрон-повітряна мішень Е95М та комплекс для запуску, зображення з відкритих джерел

До війни вважалось, що для подібних цілей ворог використовуватиме перероблені Ан-2, але схоже, знайшовся примітивніший варіант

Командування Об’єднаних Сил повідомило, що сьогодні 4 травня 2023 року бійці ЗСУ в Сумській області збили невідомий саморобний дрон рашистів, який ймовірно міг використовуватись для ведення розвідки. На це може вказувати зокрема наявність на борту цієї "етажерки" цивільних фотоапаратів.

Водночас, будова самого літального апарата виглядає максимально архаїчно: обшивка корпусу відсутня, конструкція складена з дерева та пластику, силова установка складена одразу з двох малопотужних двигунів (ймовірно, до мотодельтапланів). І так виходить, що в цьому епізоді окупанти виготовили по суті справді "етажерку", яка виступає каркасом для фотоапаратів та двигунів.

Читайте також: Стало відомо, скільки літаків для скидання крилатих бомб з модулем УМПК має РФ, і ця цифра може здивувати
Саморобний дрон рашистів, збитий над Сумщиною 4 травня 2023 року, фото - Командування Об'єднаних Сил ЗСУ

Але при цьому варто згадати, що в українських соцмережах в останні декілька діб ширяться твердження, що російські військові стали активно використовувати саме такі саморобні безпілотники, ймовірно для "спаму" нашої протиповітряної оборони. Що може свідчити зокрема, що у рашистів може бути "стандартизований" проект для масованого виготовлення подібних "літаючих етажерок" у польових умовах.

Поки невідомо, як саме відбувається управління подібними дронами, і який насправді функціонал вони можуть виконувати. Можливо, за якийсь час відповідь на це питання зможуть дати профільні фахівці. Але тут варто нагадати ось таку ретроспективу.

Ан-2 армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

До повномасштабного вторгнення РФ вважалось, що окупанти спробують скопіювати "карабахську" тактику, і теж перероблятимуть Ан-2 на безпілотники для "спаму" нашої ППО. Але весною 2022 року виявилось, що рашисти використовували для подібних задач значно примітивніший літальний апарат – "копійчаний дрон" Е95М із пульсуючим реактивним двигуном на бензині та з тривалістю польоту до 30 хв, що може імітувати політ крилатої ракети. Вартість Е95М за довоєнними цінами складала всього 50 тисяч доларів.

Очевидно, тут рашисти зробили "крок далі", та створили ще більш примітивний "копійчаний дрон", що також має "спамити" собою позиції ЗСУ.

Інфографіка видання АрміяInform, що розповідає про характеристики дрона Е95М
Читайте також: Безпілотники літають в РФ як у себе вдома: відео нового удару БПЛА