xcounter
#

Як у рашистів змінюється використання дронів та засоби протидії: від електромагнітної зброї до створення своїх "москітних флотів"

Рашисти також вкрай активно застосовують квадрики
Рашисти також вкрай активно застосовують квадрики
7387

Рашисти підійшли до формування "москітного" флоту дронів фактично на державному рівні, розвивають засоби протидії, включно з появою нових засобів на кшталт електромагнітної зброї, про що Defense Express поспілкувався з керівником Центру підготовки операторів БПЛА "Крук" Віктором Тараном

Україна доклала величезні зусилля для того, щоб українські бійці отримали перевагу у дронах, прості цивільні квадрокоптери активно постачались до війська ще з часів АТО, а після 24 лютого це став справжній потік. І кожен дрон у руках українських бійців є очами розвідки, інструментом коригування вогню та дій підрозділу, а також засобом ураження.

Водночас питання, коли ворог почне аналогічне активне застосування малих БПЛА, вочевидь було лише питанням часу. Й про те, як ситуація у ворога з дронами змінилась з початком повномасштабного вторгнення Defense Express попросив прокоментувати це питання керівника Центру підготовки операторів БПЛА "Крук" Віктора Тарана. І це друга частина інтерв'ю, а перша була присвячена темі FPV-дронів й міфу щодо легкості керування ними та їх реальних можливостей.

Читайте також: У РФ заявили про створення аналогу JDAM-ER й під 250-кг фугасні авіабомби - чим це загрожує

Зміна ставлення до малих БПЛА у РФ

"За останній рік рашисти стали значно серйозніше ставитись до БПЛА. Раніше вони дивились на дрони, як на допоміжні засоби. Як правило вони зосереджувались виключно на БПЛА типу "Леєр-3" та "Орлан-10". Але у середині минулого року вони зрозуміли, що програють "війну дронів", їх засоби радіоелектронної боротьби та засоби радіоелектронної розвідки не можуть нічого протиставити нашим БПЛА. Саме тоді вони активізували питання створення власного "флоту" малих дронів.

Орлан-10
Ще у 2021 році рашисти вважали, що закриють потреби у БПЛА такими дронами, як "Орлан-10"

Збільшення на фронті з їхнього боку саме малих БПЛА - цивільних квадрокоптерів, це була першою зміною їх підходу. А вже на початку вже 2023 року кількість ворожих квадрокоптерів у ворога зросла у рази. Це була як лавина.

За кількістю квадрокоптерів вони знаходяться на нашому рівні серпня-вересня 2022 року. Але нині вони починають створювати величезну кількість центрів підготовки. При цьому ця робота курується фактично на державному рівні. А паралельно розвивають створення нових дронів, у тому числі FPV. Для цього вони мають усі можливості: зокрема доволі потужну наукову та виробничу базу, яка має широкий доступ до електронних компонентів китайського виробництва".

FPV-дрон з МОН-50
Російський FPV-дрон з МОН-50

Зміна РЕБ та поява електромагнітної зброї у РФ

Окрім того, рашисти змінили свої підходи, до засобів протидії, попри те, що рашисти завжди вихвалялись тим, що мають "аналоговнєтні" комплекси РЕБ й саме вони мали забезпечити захист від БПЛА. Але ситуація, коли український дрон знаходить щось на кшталт Р-330Ж "Житель", а потім коригує по ній вогонь артилерії - стала класичною, й наявно демонструє, що реальні можливості цих станцій були завищені. Тому певні уроки ворог зробив й щодо засобів протидії дронам.

"Друга зміна пов’язана з тим, що вони змінили підходи до використання засобів РЕБ та РЕР. Він у них став більш мобільним, якщо раніше мова йшла про комплекси починаючи з НРЛС "Репейник" та вище, то тепер вони активно використовують те, що ми називаємо "окопним РЕБом". Це відносно прості засоби, які просто глушать частоти управління квадрокоптерами у невеликому радіусі. Окрім цього активно використовують переносні засоби на кшталт антидронових рушниць.

Саме таких мобільних легких засобів у ворога стало значно більше й це потребує вже від наших пілотів ще більшої майстерності та уваги, більше тренувань та вдосконалення навичок. Якщо нехтувати цим, то є доволі високий шанс втрати дрон.

Антидронова рушниця РФ
Антидронова рушниця на озброєнні армії РФ

Також рашисти навчились не лише глушити супутникову навігацію, без якої можливо літати, хоча й це потребує відповідних навичок, а здійснювати підміну координат, зокрема й застосовувати динамічний спуфінг. Вони почали частіше перехоплювати сигнали керування".

Й більше того, рашисти активно розробляють й інші засоби протидії БПЛА, і як розповів Віктор Таран, було зафіксовано використання ворогом електромагнітної зброї, яка випалює електроніку самих дронів.

"На деяких ділянках було помічено використання противником доволі потужних засобів радіоелектронного випромінювання, які випалюють електроніку БПЛА з середини. Це поки поодинокі випадки, але ми знаходили дрони у яких була випалена електроніка. Тобто ситуація насправді зараз кардинально змінюється й ворог починає використовувати нові засоби протидії нашим дронам", - повідомив керівник Центру підготовки операторів БПЛА "Крук" у коментарі Defense Express.

Використання тарана проти дронів

Окрім таких засобів протидії важко було не звернути уваги й на найбільш старий вид повітряної атаки - таран. Й коли дивишся відео з успішним тараном одним дроном іншого закладається хибне уявлення про легкість.

"Таран квадриком іншого квадрика - це ризикована історія і є шанс втрати власний дрон, який не сконструйований для цього та коштує 2 тисячі доларів. Але звісно кожна ситуація, коли відбувався таран - унікальна і рішення може бути виправдано. Наприклад, ворожий дрон вів коригування вогню й не було жодної іншої можливості протидії. Але в цілому ця ситуація не повинна бути масовою", - розповів фахівець.

Розвиток дронів у найближчі 5 років

Також у другій частині інтерв'ю Defense Express попросив Віктора Тарана зробити прогноз відносно розвитку дронів у короткостроковій перспективі - протягом п'яти років.

"Тема розвитку дронів у найближчий час - це стрімкий процес. Якщо згадати 2015-2016 роки, ті Phantom-и з тими камерами й порівняти з тим, що зараз є, то різниця просто колосальна. Наразі ми рухаємось у бік стабільного захищеного зв’язку, покращення камер зі збільшенням зуму, збільшення ємності акумуляторів, але при цьому габарити самих дронів будуть зменшуватись. Паралельно йтиме процес із вдосконалення програмного забезпечення.

І якщо вже розглядати ситуацію про розвиток дронів в Україні після Перемоги, то їх роль у цивільному житті буде значно ширшою. Тобто самі БПЛА почнуть використовуватись масово у всіх сферах, від ролі кур’єра, до агрохолдингів та геодезії. Й все це потребуватиме відповідної кількості операторів. Й саме тому ми зараз спільно з міжнародним фондом "Відродження" розробляємо курси для ветеранів, які вже мають навички бойового використання дронів, але будуть їх використовувати для відбудови України"

Для отримання детальнішої інформації та запису на курси підготовки операторів БПЛА, відвідайте офіційний сайт Центру підготовки операторів БПЛА "Крук".

Читайте також: Скільки ракет в місяць може витрачати один дивізіон IRIS-T: у ПС ЗСУ розкрили кількість збитих цілей німецьким ЗРК