xcounter
#

Наскільки легко навчитися керувати FPV-дроном: про справжню ефективність та місце у строю таких дронів-камікадзе

Керування FPV-дроном потребує зокрема й міцного вестибулярного апарату (фото: АрміяІнфом)
Керування FPV-дроном потребує зокрема й міцного вестибулярного апарату (фото: АрміяІнфом)
8270

FPV-дрони все активніше використовуються для знищення рашистів та, на перший погляд, здаються ледь не ідеальною зброєю, але у житті все значно складніше, про що Defense Express поспілкувався з фахівцями

FPV-дрон за останній час став фактично новим видом озброєння, який українські бійці застосовують на постійній основі, уражаючи живу силу та техніку ворога. Й кожен день з'являються численні й доволі яскраві, у всіх сенсах, відеопідтвердження результативності.

Й на їх фоні почало створюватись враження, що це якась абсолютна й головне дешева зброя. Бо виходить за відносно невелику ціну, зібраний із цивільних комплектуючих дрона з невеликою бойовою частиною можливо перетворити на високоточний засіб знищення ворога, який до того ж дозволяє провести дорозвідку, перенацілюватись та уражати рухомі цілі тощо. Більше того, створився певний міф взагалі щодо користування FPV-дронами.

Читайте також: Скільки ракет Х-55 під ядерну БЧ може бути в росіян, і чому вони їх відстрілюють по Україні

Але життя, як завжди, трохи інакше за уявлення й для того щоб розібратися у цьому питанні Defense Express попросив прокоментувати це питання керівника Центру підготовки операторів БПЛА "Крук" Віктора Тарана, який розповів про всі аспекти появи, підготовки та реального бойового використання FPV-дронів:

"Загалом FPV-дрони почали використовувати не від хорошого життя. Так, вони дешеві, їх можливо за короткий час зробити велику кількість, але коли мова йде про "дешеві" - це все одно починаючи від 600-700 доларів, якщо говорити про належну якість. А якщо говорити про найкращі, то близько 1000 доларів. Але це звісно вдвічі дешевше за умовний Mavic.

FPV-дрон
Один з FPV-дронів

Також не треба перебільшувати їх уражаючі можливості, бо коли ми говоримо про FPV-дрон, то його бойова частина - це приблизно 1 кг. Тобто прямо порівнюючи FPV-дрон та ПТРК, то вивести з ладу танк дроном-камікадзе у рази складніше ніж протитанковою ракетою. Так, звісно можливо влетіти там у люк, але це ж зовсім не масова історія і, об’єктивно, ефективне ураження танка FPV-дрон потребує поєднання одразу цілого ряду факторів.

Тому FPV-дрони ефективніше використовувати для ураження живої сили противника - залетіти на командно-спостережний пункт чи позиції артилерії, знищити вогневу точку тощо. А ось історії щодо знищення FPV-дроном таких речей, як, наприклад, "Солнцепек", це дійсно яскравий, але унікальний випадок, коли "зійшлись зірки".

Водночас FPV-дрони дещо стійкіші проти засобів РЕБ, бо є можливість налаштувати частоти управління та передачі зображення у ширшому діапазоні, використати не цифрову, а аналогову передачу відео, тобто вони гнучкіші за цивільні квадрокоптери.

Але, керувати FPV-дроном значно складніше. Якщо базовий курс підготовки на квадрокоптер типу Mavic це п’ять днів, то опанувати FPV-дрон - це мінімум два тижні, а краще три. Й це мінімум. Окрім того, до оператора висуваються значно жорсткіші вимоги, щодо швидкості реакції, моторики пальців та навіть міцності вестибулярного апарату, бо деяких просто вкачує. Тобто тих, кого вкачує під час їзди на автомобілі, то ті точно не зможуть керувати через FPV-окуляри.

Керування FPV-дроном

За статистикою курс керування квадрокоптером у нашому центрі підготовки успішно завершують 90-95%, а FPV-дроном - 60-70%. При цьому молоде покоління, яке виросло на комп’ютерних іграх, опановує такі дрони значно ефективніше.

Бо є розуміння, що таке пінг, контролер дрона звичний, є вміння бачити на 2D-картинці глибину об’єктів, краще орієнтування під час різкої зміни кількості кадрів. Ну й звісно швидкість реакції, а також потреба дійсно віртуозного керування, бо мова йде про шалені швидкості й термінальна ділянка для FPV-дрона - це секунди під час яких треба ним керувати "руками" для ураження об’єкта".

Для отримання детальнішої інформації та запису на курси підготовки операторів БПЛА, відвідайте офіційний сайт Центру підготовки операторів БПЛА "Крук".

Читайте також: Проблема з плануючими бомбами рашистів потребує вирішення, бо мова йде вже про десятки УМПК на день