xcounter
#

Скільки ракет Х-55 під ядерну БЧ може бути в росіян, і чому вони їх відстрілюють по Україні

7838
Рашистська Х-55, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Рашистська Х-55, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Здавалось би, що такий вид озброєння мав би бути під пильною увагою західних аналітиків, але тут дуже здивуємось

Тут варто почати із такої базової деталі: Х-55 та Х-555 – це все таки дві різні ракети, які наче як однаково виглядають. Першу створив СРСР для доставки ядерної зброї з дальністю польоту до 2500 км та з масою БЧ орієнтовно 250-300 кг.

Друга – це уже "переробка" на базі Х-55 під звичайну ядерну боєголовку, яку зробила РФ уже в 2000-х роках, відрізняється збільшеною до 410 кг масою БЧ та зменшеною до 2000 км дальністю польоту. В силу конструктивних особливостей на Х-55 неможливо "вкрутити" звичайну фугасну БЧ, там може стояти лише ядерна "спецБЧ", або масогабаритний імітатор.

Читайте також: Рашисти "переплутали полігон" та відстріляли по Україні нестандартну Х-101, цю ракету збила наша ППО
Схема конструктивної побудови ракети Х-55, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Рашисти обрали другий варіант. І, як розповідав Defense Express, під час ракетної атаки 17 листопада 2022 року вперше відстріляли Х-55 з імітатором ядерного боєзаряду на борту. Під час свого брифінгу 1 грудня Генштаб ЗСУ підтвердив, що аналогічні ракети наша ППО збивала на Львівщині та Хмельниччині, буквально в декількох десятках км від кордону з Румунією та Польщею, країнами НАТО. Збиття Х-55 фіксувалось також у січні 2023 року на Київщині, та під час одного з нещодавніх нальотів.

Практика відстрілювати Х-55 з "болванкою" - імітатором боєголовки на борту в принципі виглядає абсурдною, і тут може бути одразу декілька версій для пояснення – спроба "відволікти" чи "перевантажити" нашу ППО, залякування чи ж можливе застосування бортового РЕБ.

Імітатор спеціальної ядерної бойової частини зі збитої ракети Х-55, Київ, листопад 2022 року

Логічно було б спробувати зрозуміти, а як багато ракет Х-55 саме в запасі можуть мати росіяни, і як довго та часто може тривати подібна практика. Але якщо ми спробуємо пошукати у відкритих джерелах такі дані, то побачимо, що таких даних просто нема.

Наприклад, у нещодавньому звіті IISS щодо можливого обсягу арсеналу ядерної зброї РФ ми можемо знайти доволі точне число МБР та пускових установок до них, але от що стосується запасу "ядерних" ракет Х-55 та Х-102 – лише збірне поняття "декілька сотень". Тому далі доведеться рахувати самостійно.

Ракета Х-55, ілюстративне фото з відкритих джерел

У 1999 році Україна передала РФ в обмін на газ 575 ракет саме Х-55. Але от далі, станом на 2001 у своїх відкритих джерелах росіяни заявляли, що мають в своєму арсеналі "лише" 504 ракети типу Х-55.

Далі варто зробити припущення, що якщо рашисти виготовляли свої Х-555 саме через фізичну переробку наявних Х-55 (бо у відкритому доступі даних нема), то це могло автоматично скоротити кількість КР цього типу саме з "ядерного" арсеналу. За даними Міноборони, на лютий 2022 року ЗС РФ мали в своєму розпорядженні 300 ракет типу Х-555, значить ймовірний залишок міг складати від 200 ракет типу Х-55.

Рашистська ракета Х-102, ілюстративне зображення з відкритих джерел

На перший погляд, відстрілювати настільки рідкісні ракети під "спецБЧ", навіть з імітатором борту чисто лише для того, щоб "відволікти" нашу ППО або полякати – це вкрай нераціонально. Але схоже, що тут рашисти виходять із того, що у них в "ядерному" арсеналі є значна кількість ракет Х-102 (версія Х-101 під ядерну боєголовку).

Тому, можливо, коли російські військові вкотре відстрілюють свої Х-55 з "болванкою" на борту, для них це може бути просто "утилізація" ракети з вищим рівнем КПД, аніж просто розпиляти її на складові.

Ракета Х-55, ілюстративне фото з відкритих джерел

Читайте також: Проблема з плануючими бомбами рашистів потребує вирішення, бо мова йде вже про десятки УМПК на день