xcounter
#

Як Patriot збив 6 ракет за 48 секунд у 2019 році, РФ хотіла відновити шість Ту-22М3 та інші новини тижня від Defense Express

4335
Розгортання ЗРК Patriot на Близькому Сході, ілюстративне фото від U.S. Army
Розгортання ЗРК Patriot на Близькому Сході, ілюстративне фото від U.S. Army

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Shahed-238

Сили оборони України все ж таки "приземлили" реактивний Shahed-238 іранського виробництва, який РФ застосувала під час однієї з нещодавніх атак у січні цього року.

Читайте також: Чи є ще шанси на майбутнє у гіперзвукової ракети ARRW і що каже розробник
Двигун Shahed-238
Двигун Shahed-238, ідентифікований, як PBS TJ150

У розпорядженні Defense Express опинився звіт щодо "розбірки" цього дрона, який вказує на те, що попри санкції, Іран все одно має налагоджений доступ до цілого ряду компонентів західного виробництва. Й почати цілком можливо з основної особливості самого Shahed-238 - реактивного двигуна.

Ту-22М3

В одній із своїх публікацій в грудні 2022 року Defense Express згадував зокрема про намір рашистів відновити свої шість Ту-22М3, які 30 років простояли під відкритим небом. На той момент були підстави припускати, що процес відновлення уже почався, росіяни тоді оголошували про передачу першого за чотири роки Ту-22М3М для "ВКС РФ".

Ту-22М3
Черговий модернізований Ту-22М3М для "ВКС РФ" на території Казанського авіазаводу, березень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Засновок цієї історії виглядав так. У 1993 році російський Казанскій авіазавод, він же КАПО, припинив добудову шести бомбардувальників Ту-22М3, по цим літакам були готові планери, але не було двигунів та бортової електроніки. Про ці "борти" Міноборони РФ згадало вже в 2012 році, перемовини про можливу добудову цих шести Ту-22М3 без особливого результату тривали і в 2021 році. Розповідаємо, як РФ хотіла відновити шість Ту-22М3, які простояли 30 років, і що з цього вийшло.

Patriot

Під час оборонної виставки World Defense Show в Ер-Ріяді командування Королівських ВПС Саудівської Аравії розповіло, що в 2019 році одна із їх батарей ЗРК Patriot за 48 секунд змогла збити 6 балістичних ракет, якими єменські хусити намагались уразити критичну інфраструктуру країни.

На перший погляд, такий епізод із відбиттям масованої ракетної атаки за цю "шалену хвилину" виглядає захоплююче. Але цей епізод демонструє і рівень навантаження на систему ППО, що може створити агресор, використовуючи навіть дешеві балістичні ракети малого радіуса дії.

Український дрон-камікадзе

Віцепрем’єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час Business Breakfast від Forbes Ukraine повідомив, що вже розроблено та є перші бойові використання "українського "Ланцета" - далекобійного дрона-камікадзе.

ST-35 "Грім" "Атлон Авіа"
Який саме дрон буде запущено у виробництво не відомо, а на фото - ST-35 "Грім", який літає з 2019 року

За словами посадовця, наразі є декілька компаній, які пропонують такий виріб, а найближчими тижнями вирішиться питання з контрактом на них. Він також зазначив, що "знадобилось півроку для того, щоб "розігнати" ринок", що зрештою й призвело до появи різних зразків, тобто конкуренції та вибору. Розповідаємо, у чому була складність запустити масове виробництво аналога "Ланцета".

Читайте також: Греки показали варіант модернізації Leopard 1A5, яка цікава і для ЗСУ