xcounter
#

ASELSAN покаже зенітний комплекс GURZ, що має перевершити "Панцырь"

14810
Комплекс ППО GURZ від турецької ASELSAN, зображення з відкритих джерел
Комплекс ППО GURZ від турецької ASELSAN, зображення з відкритих джерел

Однією з особливостей цього комплексу буде адаптація вітчизняних ракет "повітря-повітря", створених під F-16

Туреччина зараз проводить міжнародну оборонну виставку IDEF’23, в рамках якої турецька оборонна компанія ASELSAN покаже свій ракетно-артилерійський комплекс протиповітряної оборони GURZ. Робота над цією системою відбувалась в рамках зусиль Туреччини по створенню власної ешелонованої протиповітряної оборони, яка складатиметься з комплексів різної дальності дії та функціональності. Передбачається, що GURZ зможе збивати безпілотники та гелікоптери, бойові літаки та крилаті ракети.

Про це йдеться в публікації турецького порталу SavunmaSanayiST.

Читайте також: Перед ударами по Одесі РФ модернізувала "Оникс" та Х-22 до рівня Х-32 – ГУР МОУ

Зазначається, що базою для турецької системи GURZ буде "броньована платформа з шасі 8x8", до набору озброєння входитиме 35-мм автоматична гармата, що може стріляти пострілами типів ATOM (програмований, з дистанційним підривом), HEI (фугасно-запалювальний) та TP (навчальний). Також – із чотирьох ракет малої дальності, або типу BOZDOĞAN, або типу SUNGUR.

Передбачається також, що до складу цього комплексу має входити радар управління вогнем, канал передачі даних та кілька оптико-електронних станцій. Інші характеристики цього комплексу поки що не розкриваються.

Комплекс ППО GURZ від турецької ASELSAN, зображення з відкритих джерел

Але тут варто відмітити, що під назвами BOZDOĞAN та SUNGUR проходять також ракети класу "повітря-повітря" із радіолокаційною ГСН, які турецькі ВПК розробив для оснащення своїх винищувачів типу F-16.

Перша презентація цих ракет відбулась лише в 2022 році, BOZDOĞAN призначена для знищення повітряних цілей на великій дальності, SUNGUR - для знищення на середній та малій дальності. З чого випливає, що однією з особливостей турецького комплексу GURZ є адаптація для стрільби по цілям на малих висотах вітчизняних ракет "повітря-повітря", створених під F-16.

Ще одна показова деталь – автори SavunmaSanayiST пишуть, що як тільки у відкритому доступі з’явились перші рендери комплексу GURZ, то одразу пішли аналогії "турецький "Панцырь"". Але в підсумку, турецький ВПК зумів створити комплекс ППО значно кращий за характеристиками, аніж той же "Панцырь" рашистів.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав про те, як Ердоган вставив "ще один ніж в спину" Путіну, завдяки чому НАТО зможе вивчити РЛС 91Н6 від С-400. Також ми розповідали про те, що рашисти переставляють "Панцырь" на шасі від "Тунгуски", і майже на рік запізнюються з розробкою.

Комплекс ППО GURZ від турецької ASELSAN, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Як Іспанія передала Україні гаубиці OTO Melara Mod 56 для знищення рашистів