xcounter
#

Аж 75 легких штурмовиків для ССО це забагато, коли ними можна тільки ганяти бойовиків у Африці

117522
Фото — L3Harris
Фото — L3Harris

Американські ССО ще у 2022 році обрали легкі штурмовики на базі сільськогосподарського літака у рамках своєї програми Armed Overwatch​

Рахункова палата Уряду США висловила свої рекомендації Командуванню спеціальних операцій (SOCOM) Special Operations Command переглянути план із закупівлі одразу 75 літаків у рамках програми Armed Overwatch і провести більш ретельний аналіз майбутнього парку цих машин.

Йдеться про літаки AT-802U Sky Warden, які SOCOM для своєї програми розгортання літаків Armed Overwatch обрало ще у 2022 році, і до 2029 року планувало витратити на програму 2,2 млрд доларів.

Читайте також: Два вертольоти за знижку на F-16: Україна таки може отримати машини від країни з Південної Америки
легкий штурмовик AT-802U Sky Warden
AT-802U Sky Warden, фото — L3Harris

Фактично, AT-802U Sky Warden — це легкі штурмовики на базі сільськогосподарського літака, які мають бути прості в обслуговуванні, і які SOCOM планує використовувати для низки завдань, передусім у службі сприймають його як засіб, щоб "ганяти" екстремістські угруповання в регіонах на кшталт Африки, тобто у боях з противником, який не має серйозних засобів протиповітряної оборони

Як розповідають у виданні Defense News, тепер Рахункова палата США вважає, що Пентагон має поставити перед SOCOM вимогу закуповувати лише мінімальну кількість AT-802U Sky Warden, щоб тільки підтримати роботу виробничої лінії, а також експлуатаційні випробування та оцінки, починаючи з 2025 року — до того часу, поки SOCOM наново не проаналізує, а скільки ж Sky Warden їм дійсно потрібно.

Аргументи, які наводить Рахункова палата, дійсно логічні та справедливі. Наприклад, SOCOM прийняло рішення про потребу у 70-75 літаках ще у 2019 році, це за два роки до старту програми Armed Overwatch і за три до того, як спецпризначенці остаточно обрали Sky Warden для власних потреб.

І виходить, що, наприклад, у кількість літаків не закладено такий аспект, як виведення американських військ з Афганістану. Крім того, літак, на якому зрештою зупинилися спецпризначенці, виявився більш боєздатним, ніж розраховували у SOCOM. Тому як мінімум ці два аспекти мають вплинути на перегляд кількості літаків, що необхідні службі. У Рахунковій палаті США вважають, що флот AT-802U Sky Warden зрештою може бути "суттєво меншим".

Загалом станом на жовтень 2023 року SOCOM вже закупила 16 легких штурмовиків AT-802U Sky Warden, а до квітня наступного року планує збільшити цю кількість до 28 машин. У Пентагоні частково погодилися з пропозицією Рахункової палати переглянути, а скільки ж реально таких штурмовиків потрібно спецпризначенцям, але передусім SOCOM має проаналізувати, чи достатньо літаків для підготовки екіпажів і створення системи навчання.

Читайте також: Реальні терміни виробництва Gripen включно з передачею технологій або наскільки все дійсно довго