xcounter
#

Оголошено рік, коли V-280 Valor потрапить до армії США та коли почне витісняти Black Hawk

Bell V-280 Valor (всі фото: Bell)
Bell V-280 Valor (всі фото: Bell)
5930

Конвертоплан V-280 Valor від Bell виграв конкурс за програмою FLRAA Пентагону у 2023 році, але серійні машини з'являться не так і швидко

У Пентагоні оголосили нові строки формування першого підрозділу армійської авіації на конвертопланах V-280 Valor, які створені Textron Bell, загальна програма якого оцінюється у 70 млрд доларів. Ним став 2031 рік, про що повідомив керівник загальної програми оновлення вертолітного парку Future Vertical Lift Волтер Рюген.

Це на рік пізніше раніше запланованого рубежу, а причиною відтермінування, за словами посадовця, стало рішення Lockheed Martin опротестовувати результати конкурсу, де їх пропозиція SB-1 Defiant була відхилена, пише Defense News.

Читайте також: Airbus вперше підняв у небо гвинтокрил Racer, створений за концепцією, яку відхилив Пентагон
Bell V-280 Valor
Bell V-280 Valor

З боку Defense Express зазначимо, що знаходження причини відтермінування у цілий рік у цьому виглядає певним лукавством. Бо Lockheed Martin опротестувала свій програш в останні дні грудня, а вже на початку квітня Рахункова палата США прийняла остаточне рішення щодо її відхилення.

Більше, того, якщо у Пентагоні поспішали, то чудова можливість для економії часу полягала у приборканні того "бюрократичного пекла", який вони самі й описали. Бо після того, як V-280 Valor остаточно затвердили, необхідно було затвердити документ щодо розвитку проєкту, де містились точні вимоги щодо машини.

Цей документ послідовно затверджувався Армійською радою з контролю вимог (Army Requirements Oversight Council), яка голосувала у липні та Об'єднаною радою з контролю вимог (Joint Requirements Oversight Council), яка голосувала наприкінці року. Лише після цього, з квітня по червень 2024 року, мав би голосувати Конгрес за надання розробці рангу залікованої (program of record). Таким чином лише на бюрократію відносно існуючого зразка у США й так був запланований цілий рік.

Повертаючись до інформації від американського видання, слід зазначити, що коли мова йде про 2031 рік, то це про створення саме підрозділу на V-280 Valor, що також означає початок поступового виведення з експлуатації UH-60 Black Hawk. А перші машини для проведення піддослідної експлуатації в армії США мають з'явитися вже у 2027-2028 році. Саме у такому строку максимально зацікавлений Пентагон, підкреслив керівник програми Future Vertical Lift.

Bell V-280 Valor
Bell V-280 Valor

Також про плани робіт над V-280 Valor розповів й віце-президент Textron Bell Джефф Шлейсер, який зазначив, що програма має увійти в етап підготовки до виробництва у третьому кварталі 2024 року. Також він зазначив, що суттєвих змін у машину внесено не буде, хоча форми фюзеляжу можуть зазнати змін. А перший зразок має бути готовим у 2026 році.

Наразі вже фактично розпочалось виробництво перших шести V-280 Valor, йде укладання довгострокових контрактів на постачання комплектуючих. Також йде пошук майданчиків для розміщення виробництва трансмісії та лопатей.

Читайте також: У РФ кажуть, що замість шукати "універсальну РЕБ-пілюлю" треба робити мобільні групи для боротьби з розрахунками