xcounter
#

У Пентагоні описали "бюрократичне пекло", яке чекає на конвертиплани V-280 Valor, що мають замінити Black Hawk

V-280 Valor (всі фото: US DoD)
V-280 Valor (всі фото: US DoD)
11925

Попри те, що загалом в американських військових зауважень до V-280 Valor немає, лише на бюрократичні процедури піде цілий рік і це звичайна ситуація у США

Після того як Bell Textron з конвертопланом V-280 Valor була остаточно обрана у якості переможця конкурсу Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA) на розробку заміни UH-60 Black Hawk, у Пентагоні уточнили свої плани щодо цієї машини.

Зокрема у короткостроковій перспективі, як пише Breaking Defense з посиланням на виконавчого директора програми з авіації генерал-майора Роберта Баррі, перехід проєкту FLRAA з V-280 Valor у ранг "залікової програми" - program of record. Цей перехід означає отримання фінансування або гарантій фінансування затвердженого Конгресом США.

Читайте також: У Польщі міноборони закликало не поширювати дані щодо пересування військ та техніки, яке буде відбуватись по всій країні

Для того, щоб його отримати необхідно затвердити документ щодо розвитку проєкту, що має здійснити Армійська рада з контролю вимог (Army Requirements Oversight Council). У цьому документі будуть уточненні всі конкретні вимоги до нової машини, й його мають прийнти лише у липні. Потім він потрапить на розгляд Об'єднаної ради з контролю вимог (Joint Requirements Oversight Council) за участю вищого ешелону керівництва міноборони США, строк цього розгляду - кінець 2023 року.

Рішення щодо переводу програми у ранг "залікової програми", тобто затвердження на рівні Конгресу - з квітня по червень 2024 року. Й виключно з цього етапу проєкт FLRAA зі створення V-280 Valor за затвердженими вимогами військових отримає зелене світло.

V-280 Valor

Тобто виключно на стандартні бюрократичні процедури у США закладають рік. Хоча за словами самих військових, в цілому прототип V-280 Valor їх влаштовує, більше того, внесення значних змін у конструкцію не передбачено. При цьому це загальна та звична процедура для подібних програм. Й строки в один рік визначені за умови, якщо все піде належним чином.

Водночас коли мова йде про план замінити саме на розробку від Bell Textron всі UH-60 Black Hawk, а якщо брати виключно потреби США, то це орієнтовні контракти на загальну суму у понад 70 млрд доларів. З них на доведення прототипу та підготовку серійного виробництва піде спочатку 1,4 млрд доларів, а на виробництво низького темпу ще 7 млрд доларів - можливо такі процедури й не зайві.

V-280 Valor
Кабіна V-280 Valor, питання чи буде у ній "аналогові" резервні прилади - окреме

При цьому постачання перших машин V-280 Valor до армії США очікується не раніше 2030 року. Й заміна всіх UH-60 Black Hawk вочевидь буде тривати десятиріччя.

Читайте також: Leopard 2A4 з динамічним захистом для збройних сил Греції: коли мем остаточно перестав бути просто жартом