xcounter
#

У програмі НАТО у боротьбі зійдуться вертоліт, конвертоплан та гвинтокрил від ​Lockheed Martin, Bell та Airbus

SB-1 Defiant, V-280 Valor та Racer (коллаж Defense Express)
SB-1 Defiant, V-280 Valor та Racer (коллаж Defense Express)
8052

SB-1 Defiant знову вступає у конкуренту боротьбу з V-280 Valor, але на цей раз і проти Racer

Після того, як Lockheed Martin програв конкурентну боротьбу у програмі Пентагону Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA) на розробку заміни UH-60 Black Hawk, у компанії з'явився ще один шанс. Бо тепер свій SB-1 Defiant, що поступився конвертоплану V-280 Valor від Bell американська компанія планує направити на конкурс НАТО під назвою Next Generation Rotorcraft Technologies (NGRT).

Ця програма, яка проходить під егідою Альянсу, як організації з адміністративним центром у Брюсселі, що прямо говорить про її європейський напрям, передбачає створення вертольотів нового покоління для заміни наявного парку на рівні 2035-2040 років. Вона певною мірою повторює американську FLRAA, але трохи ширша, бо охоплює створення спочатку вертольоту середнього класу, а вже потім легкого та важкого.

Читайте також: Конкурентів не було: створювати літаки "Судного дня" для США призначили маловідому Sierra Nevada Corporation
SB-1 Defiant
SB-1 Defiant від Lockheed Martin

І, як повідомив президент Sikorsky (частина Lockheed Martin) Пол Леммо, компанія планує подати заявку на конкурс НАТО, повідомляє Breaking Defense. А це означає вкрай цікаву конкуренцію, яка навіть перевершить FLRAA.

Бо до цього участь у натівській програмі NGRT вже анонсувала Bell, яка об'єднується для цієї мети з італійським конгломератом Leonardo. І звісно буде пропонувати свій V-280 Valor, а як участь європейської компанії, попри все інше, є засобом забезпечення європейського "походження" машини.

Але у вже відомій битві SB-1 Defiant проти V-280 Valor буде ще один учасник - Racer від Airbus, який днями вперше піднявся у небо. Зазначимо, що ця машина є справжнім гвинтокрилом, а для досягнення високої швидкості використовує два штовхальні гвинти, окрім того, є економічною, бо використовує гідридну силову установку.

Racer від Airbus
Racer від Airbus

І звісно у такий ситуації Lockheed Martin буде змушений шукати для себе європейського партнера, з яким значно легше "воювати" за європейські контракти. Але сама по собі боротьба обіцяє бути дуже цікавою, бо по суті вирішується не лише хто саме переможе, а яка концепція високошвидкісної машини з вертикальним злетом буде обрана.

Бо SB-1 Defiant це класичний вертоліт, хоч і зі штовхаючим гвинтом, V-280 Valor - конвертоплан, а Racer - гвинтокрил. І кожне з цих рішень забезпечує високу швидкість польоту та можливість вертикально злету та посадки.

V-280 Valor
V-280 Valor від Bell

А ще один шар боротьби полягає у тому, що хоча Airbus може і мати максимальну підтримку, як виключно європейський виробник, існує спокуса максимально уніфікувати парк вертольотів з США завдяки вибору V-280 Valor.

Читайте також: В Одесі "Орлан-10" збили з Як-52: чому цe про "літаючий трактор", якщо з Super Tucano не вийшло