xcounter
#

Конкурентів не було: створювати літаки "Судного дня" для США призначили маловідому Sierra Nevada Corporation

5635
E-4 Advance Airborne Command Post (фото: US DoD)
E-4 Advance Airborne Command Post (фото: US DoD)

Призначення переможця конкурсу відбулось автоматично через те, що у Sierra Nevada Corporation просто не залишилось конкурентів на 13 млрд контракт

Назвати Sierra Nevada Corporation всесвітньо відомою вкрай складно, хоча звісно тим, хто слідкує за космічною сферою вона може бути знайома розробкою ракетоплана Dream Chaser.

Але саме ця компанія отримала стратегічне в усіх сенсах завдання - розробити та створити заміну для літаків E-4 Advanced Airborne Command Post (AACP), які також відомі під назвами Nightwatch, або Doomsday plane - літаки Судного дня. Бо їх задача - забезпечити порятунок верхнього ешелону керівництва США на випадок ядерної війни та збереження можливості керування ним країною та збройними силами.

Читайте також: В Одесі "Орлан-10" збили з Як-52: чому цe про "літаючий трактор", якщо з Super Tucano не вийшло

E-4B Nightwatch
Флот E-4B Nightwatch ПС США

А причина, чому над таким завданням буде працювати саме Sierra Nevada Corporation доволі проста - єдиним конкурентом та об'єктивним фаворитом конкурсу був Boeing, але той самостійно знявся з конкурсу. Причини офіційно не називались, але вважається, що через розбіжності з Пентагоном щодо структури контракту та права на результати розробок.

У будь-якому випадку, тепер заміну E-4 буде створювати Sierra Nevada Corporation. Компанія вже офіційно оголосила про укладання контракту на 13 млрд доларів за програмою Survivable Airborne Operations Center (SAOC). За ним необхідно розробити та виробити заміну чотирьох літаків Nightwatch до 2036 року.

На фоні цього варто зазначити, що формально у компанії все ж є досвід модернізації літаків, зокрема спеціальних версій С-130 типу "літаючої батареї" AC-130J Ghostrider, але це не були роботи "повного циклу".

Тому наразі є доволі багато питань щодо того, як саме Sierra Nevada Corporation буде реалізовувати цей контракт. Зокрема зараз під питанням, який саме літак буде обрано у ролі бази, бо Пентагон дуже хоче, що б це був чотирьохдвигунний реактивний літак, який гарантує значно більшу безпеку ніж дводвигунні моделі.

Але є проблема - у світі чотирьохдвигунні лайнери більше не виробляються. Останній Boeing 747 вийшов зі стапелів у 2022 році, а лише у "страшному сні" можливий конкурент у вигляді Airbus A380 - на рік раніше. І навряд Boeing в умовах програного контракту погодиться відновити їх виробництво.

Тому цілком можливо, що знадобиться брати вживані літаки, або військово-транспортні, хоча виробництво C-17 Globemaster III було припинено Boeing у 2015 році, а C-5 Galaxy від Lockheed Martin ще у 1989 році.

Читайте також: У 47-й мехбригаді ЗСУ "Маґура" прокоментували ситуаціяю з Abrams, які нібито не для війни