xcounter
#

ВПС Румунії досі літають на Як-52, і це в них частина підготовки пілотів на F-16

3575
Навчальний літак Як-52 румунських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Навчальний літак Як-52 румунських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Румунські військові досі мають 12 літаків цього типу, які виготовлялись на власних потужностях

Військово-повітряні сили Румунії замовили капітальний ремонт 12 навчальних літаків типу Як-52, призначених для базової підготовки пілотів. Контракт отримала приватна компанія Aerostar Bacau, на виконання робіт відводиться 2 роки, вартість підряду – 35,9 мільйонів румунських леїв (еквівалент понад 5 мільйонів євро).

Як-52 перебуває на озброєнні румунських ВПС ще з 1985 року, а компанія Aerostar Bacau була вибрана як підрядник саме тому, що саме на її потужностях за часів "Варшавського договору" виготовлялись такі літаки на території Румунії, пише портал Defense Romania.

Читайте також: У австралійський EOS розкрили який бойовий модуль з унікальними можливостями поставили Україні
Навчальний літак Як-52 румунських ВПС, фото - Erwin

Видання деталізує, що складання навчальних літаків типу Як-52 на потужностях в Румунії завершилось лише в 1998 році. Їх експлуатантом в складі румунських ВПС є льотна школа "Aurel Vlaicu".

При цьому стверджується, що попри начебто архаїчність цього літака, польоти на Як-52 в строю румунських ВПС є неодмінним елементом курсу підготовки льотного складу, фіналом якого є саме "пересадка" на F-16. Що заодно ілюструє, із яких базових речей в одній з країн НАТО, котра заодно дуже близько сусідить до України, починається тривалий цикл підготовки пілотів для опанування західних винищувачів четвертого покоління.

Навчальний літак Як-52 румунських ВПС, фото - Gilles Denis

The Military Balance 2023 деталізує, що зараз парк навчальних та навчально-бойових літаків ВПС Румунії налічує загалом 25 бортів – три навчально-бойові F-16BM, 20 навчальних літаків IAR-99 та власне 12 уже згаданих Як-52.

В свою чергу, самі Як-52 мають наступні характеристики: довжина фюзеляжу – 7,5 метрів, розмах крила – 9,3 метри, максимальна злітна маса – 1,3 тонн, максимально допустима швидкість при пілотуванні – 360 км/год, дальність польоту – до 460 км, практична стеля – 4000 метрів.

Навчальний літак Як-52 румунських ВПС, фото - Fortele Aeriene Romane

Читайте також: Чи дійсно РФ поставила на бойове чергування "Сармат": коли у "Роскосмосі" розучились навіть читати