xcounter
#

Чи дійсно РФ поставила на бойове чергування "Сармат": коли у "Роскосмосі" розучились навіть читати

Пуск РС-28 "Сармат"
Пуск РС-28 "Сармат"
3490

У РФ про постановку "Сармата", який літає гірше за ракети КНДР, відзвітувались на фоні слайда з зовсім іншими строками

У РФ на 1 вересня, на День знань, був проведений ряд "відкритих уроків", які вели посадовці. Але, традиційно для цієї країни, перетворились на чергове дійство "побєдобесія" та пропаганди, а також вихваляння своїми "досягненнями" у царині озброєння.

Саме під час такого "уроку" теперішній очільник "Роскосмосу" Юрій Борисов повідомив, що на бойове чергування поставлений стратегічний комплекс "Сармат". Саме таке досягнення, на відміну від розбиття о поверхню Місяця апарату "Луна-25", було зачитано російським посадовцем з папірця.

Читайте також: ЗСУ мають зараз тільки 837 одиниць трофейної техніки, і це дуже показова цифра

Юрій Борисов Роскосмос

Водночас під час цієї доповіді за спиною очільника "Роскосмосу" демонструвався слайд, з дещо іншими строками виконання програм цієї організації та позначку у вигляді 2024 року.

Роскосмос Сармат строки

Тобто цілком складається враження, що очільник "Роскосмосу" має проблеми з читанням з папірця. Але є ще одна деталь, що проблема значно глибша, бо, знову ж таки, у "успіхах" за 2023 рік було названо запуск першого супутника "Скиф-Д", який відбувся 22 жовтня 2022 року.

Зазначимо, що "Скиф-Д" - це російський проект супутникового угруповання для широкосмугового доступу в інтернет, тобто російський "аналоговнєтний" Starlink. Але перші штатні апарати почнуть запускати лише з 2026 році, це звісно за "планом".

Також доволі цікаві й інші "грандіозні" плани РФ на ще більшу перспективу, коли США повернуться на Місяць та будуть активно готуватися до першого в історії людства міжпланетного польоту на Марс.

Роскосмос плани на 2030 рік

Водночас відносно "Сармата", то у РФ більше ніхто про це не повідомив, хоча сама розробка цієї ракети є особистою темою для Путіна. Але навіть якщо у 2024 році ця заява буде зроблені, це не буде означати, що це відбулось у реальності.

Справа в тому, що поки "Сармат" демонструє гіршу статистку пусків ніж навіть ракети КНДР. Й з орієнтовно відомих трьох пусків лише один був, за офіційним повідомленням, успішним. Водночас для прийняття ракети такого класу на озброєння зазвичай необхідно здійснити серію, як мінімум, з 10 успішних пусків. У СРСР було ще й правило, що це має бути 10 пусків підряд. Й зрештою ще РФ саме тому останню розроблену міжконтинентальну ракету "Булава" для підводних човнів випробовували цілих 12 років.

Але треба розуміти, що у РФ відносно "Сармата" взагалі не працюють навіть школьні знання, або хоча б лінійка та глобус. Наприклад, у російські ЗМІ часто пишуть, що ця ракета може вдарити по США через Південний полюс. Але задекларована дальність ракети складає 18 тисяч км, а дальність від РФ до США через такий маршрут складає 28 тисяч км.

Читайте також: Як працює система катапультування Ка-52: чому у РФ цим вихваляються, але мовчать у кого це скопіювали