xcounter
#

Рашистський "Сармат" літає в 5 раз гірше, аніж навіть ракети Північної Кореї, і це багато про що говорить

7516
Парадна демонстрація північнокорейських МБР типу Hwasong-17, ілюстративне фото з відкритих джерел
Парадна демонстрація північнокорейських МБР типу Hwasong-17, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навіть якщо санкції не заважають придбати необхідні для виробництва ракет елементи, потрібні ще грамотні інженери, а от з цим є свої нюанси

В західних ЗМІ пішла в оборот інформація про те, що під час виступу Володимира Путіна перед своїми соратниками 24 лютого 2023 року росіяни намагались випробувати дослідний зразок міжконтинентальної балістичної ракети "Сармат".

Драматургія була задумана так, що саме під новину про успішний відстріл "аналоговнєнтої" МБР володар Кремля мав оголосити про "призупинення" участі в СНО-III, щоб створити певний зовнішньополітичний ефект. Але випробування провалилось, і в підсумку вийшов млявий дипломатичний демарш, з приводу якого МЗС РФ мало окремо виправдовуватись.

Читайте також: Схоже без РФ не обійшлось: КНДР здійснила третій успішний пуск міжконтинентальної ракети Hwasong-17
Підготовка рашистської МБР "Сармат" до випробувального пуску, ілюстративне фото з відкритих джерел

На цьому тлі особливо колоритно виглядатиме таке порівняння: за минулий рік рашисти провели лише два випробування "Сармата", із яких лише одне вдале. Водночас, Північна Корея за цей же час провела як мінімум 5 і всіх вдалих випробувальних пусків своїх МБР – ракет типу Hwasong-15 у листопаді 2022 року та січні 2023 року, і ракет типу Hwasong-17 в березні 2022 року (двічі) та в листопаді того ж року.

Таке порівняння більш ніж коректне хоча б тому, що тут мова йде "вироби" однакового технологічного рівня. Північнокорейські МБР Hwasong-15 та Hwasong-17 є рідинними, і у випадку з російським "Сарматом" мало звертають увагу на те, що в цій рашистській ракеті використовується саме рідинне паливо із домішками.

Парадна демонстрація північнокорейських МБР типу Hwasong-15, ілюстративне фото з відкритих джерел

У західних дослідників є сумніви, як взагалі заправляються північнокорейські Hwasong-15 та Hwasong-17 перед стартом: аналітики припускають, що спочатку ракета ставиться вертикально, а уже потім починається заправка, що є демаскуючим елементом до підготовки запуску. Але ж як взагалі заправляється паливом рашистський "Сармат", взагалі поки що лишається невідомим.

Врешті, Північна Корея за минулий рік провела успішно не тільки випробування міжконтинентальних балістичних ракет. У них "в активі" за минулий рік загалом 37 проведених випробувань, під час яких відстріляли 95 ракет різних типів. І тут мова не тільки про локальні копії ракет Scud, він же радянський ОТРК "Ельбрус", але й також – балістичних ракет під індексом KN-23 (фактична копія російської ракети 9М723 до ОТРК "Искандер"), і тактичних ракет KN-25 до ракетного комплексу з дальністю стрільби до 400 км.

Пуск "Сармата", фото ілюстративне

Відкриті джерела уже дозволяють припускати, що КНДР може мати на бойовому чергуванні від 5 до 10-12 ракет типу Hwasong-17, що уже є достатньо загрозливим для США. І що північні корейці як мінімум близькі до появи власної твердопаливної МБР, зовнішньо схожої на російський "Тополь", презентація якої відбулась 8 лютого 2023 року.

Навіть якщо це був лише демонстраційний "парадний макет", точно відомо, що Північна Корея вже провела успішні стендові випробування твердопаливного двигуна до МБР, та має налагоджені канали поставок елементів для виробництва твердого палива на нове покоління балістичних ракет.

Парадна демонстрація північнокорейської твердопаливної МБР 8 лютого 2023 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окремо парадокс в тому, що Північна Корея для успіхів своєї ракетної програми бере комплектуючі у тої ж РФ, Китаю або ж у Білорусі (де можуть бути зареєстровані "прокладки" для перепродажу необхідного).

Іншими словами – за приблизно схожих умов і наявного рівня технологій північнокорейські розробники МБР показують значно кращий результат, аніж їх російські "колеги". І це багато чого говорить в тому числі й про поточний стан рашистського ВПК.

Підготовка рашистської МБР "Сармат" до випробувального пуску, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Іран розробив копію Х-55 для підвіски на Су-24М, але там є свої нюанси