xcounter
#

Як Путін "призупинив" дію СНО-III так, що МЗС РФ ледь "виїхало" з цієї ситуації та що буде далі

Як Путін "призупинив" дію СНО-III так, що МЗС РФ ледь "виїхало" з цієї ситуації та що буде далі
2878

Попри те, що договір щодо скорочення та обмеження стратегічного наступального озброєння між США та РФ нібито призупинений, формально він вже не повністю працює понад один рік

Під час своєї чергової промови 21 лютого ватажок рашистів Путін кинув фразу, що РФ "призупиняє" свою участь у договорі щодо скорочення та обмеження стратегічного наступального озброєння - СНО-III.

Цей договір об'єктивно залишився одним з останніх безпекових договорів, на фоні розпаду РСМД, який обмежував створення ракет малої та середньої дальності. РФ його порушила своєю крилатою ракетою Р-500 для ОТРК "Искандер". А також формального обмеження не розповсюджувати технології та передавати ракети з дальністю понад 300 км, що знову ж РФ зруйнувала передачею до Білорусі тієї самої Р-500, а також, скоріш за все, активною участю у розробці балістичних ракет для КНДР.

Читайте також: На скільки реально далеко летить JDAM-ER, які отримала Україна та інтегрувала під крило радянських машин
Білорусь ОТРК "Искандер"
ОТРК "Искандер" збройних сил Білорусі з ракетою Р-500

Водночас договір СНО-III стосується, в першу чергу, кількості ядерної зброї, як носіїв, так й зарядів. Він був укладений у 2010 році строком на 10 років та у 2021 році був пролонгований ще на 5 років та містить обмеження максимальної кількості у 700 одиниць розгорнутих міжконтинентальних балістичних ракет та важких бомбардувальників, 1550 одиниць розгорнутих зарядів та загалом до 800 пускових установок та важких бомбардувальників.

Важливим елементом угоди були взаємні інспекції для того, щоб РФ та США могли перевірити реальне дотримання виконання угоди. Але ще у серпні 2022 року Кремль призупинив дію договору у цьому аспекті, не давши дозвіл на відвідування американськими фахівцями території РФ. Тобто формально, договорі з боку РФ повністю не дотримується вже понад рік.

ярс
Також у цьому ключі вкрай важливо те, як міністерство закордонних справ РФ спробувало "виїхати" з цієї ситуації. Й відповідно до офіційного повідомлення, російське МЗС спробувало максимально "пом'якшити" висловлювання Путіна. Зазначивши, що:

"З метою підтримки достатньої міри передбачуваності та стабільності в ракетно-ядерній сфері Росія має намір дотримуватися відповідального підходу і продовжить у межах життєвого циклу Договору неухильно дотримуватись передбачених ним кількісних обмежень за СНО. Крім того, російська сторона й надалі братиме участь в обміні з американською стороною повідомленнями про пуски МБР і БРПЛ на основі відповідної угоди між СРСР і США 1988 року".

Тобто МЗС РФ зробив все, щоб формально нічого не змінилось, якщо брати за точку відліку серпень 2022 року. Тобто договір нібито існує, навіть дії у своїй головній частині, але без основного інструменту довіри - інспекцій. А без них, а також на фоні постійного порушення Кремлем будь-яких міжнародних угод, цінність СНО-III падає до "папірця".

тополь

На фоні цього, навряд варто очікувати те, що РФ почне активно збільшувати кількість ракет та ядерних зарядів, бо титанічними зусиллями Кремль об'єктивно може лише підтримувати боєздатність наявних сил. Зокрема за даними США на 1 вересня 2022 року у РФ було 540 розгорнутих міжконтинентальних балістичних ракет та важких бомбардувальників, 1549 розгорнутих зарядів та 759 пускових.

Водночас кількість зарядів та ракет значною мірою спирається на застарілі Р-36М2, якщо брати показники 2020 року, то це лише 46 цих ракет забезпечують доставку 460 зарядів. Але ці ракети вже вийшли за межі експлуатації, а їх заміна під назвою "Сармат" поки активно буксує. Водночас ще радянські "Тополі" та їх модернізація "Тополь-М", які мають моноблочні бойові частини це 39% від всіх ґрунтових комплексів та ракет шахтного базування.

А проблемами Кремля втримати свій ядерний потенціал присвячено окрему публікацію, тому що за аналогвнєтними "Авангард", "Сармат" та "Ярс" ховається лише доволі спірна спроба РФ втримати свої позиції.

Читайте також: Україна не отримає Spike від Італії: що насправді сказала Джорджа Мелоні відносно передачі до України нових ЗРК