xcounter
#

Чи дійсно для запуску AGM-88 HARM з МіГ-29 та Су-27 необхідний iPad

Чи дійсно для запуску AGM-88 HARM з МіГ-29 та Су-27 необхідний iPad
10197

Виплила ще одна деталь інтеграції західного озброєння під радянські літаки, яка демонструє, що частину завдань на які витрачають роки можливо вирішити за тижні

Серед профільних видань та пабліків доволі несподівано популярності набула тема інтеграції американськогоозброєння до радянських винищувачів МіГ-29 та Су-27 Повітряних сил України. Зазначимо, що ця тема досі викликає величезну зацікавленість, бо це вважалось надскладною задачею, яка потребуватиме тотальної модернізації літаків.

Але у реальності обійшлось мінімальним втручанням та використанням готових рішень та спеціальних пілонів, які забезпечують передстартову підготовку ракети у повітрі. Але під питанням залишались зміни у кабіні, а виявити їх допомогло відео від 831-ї бригади тактичної авіації. При цьому вже не нове, а від 19 лютого.

Читайте також: Коло пошуків Patriot для України звужується: одна країна вкотре каже "ні", інша готова виділити суто ракети

На ньому зафіксовано використання з винищувача Су-27 протирадіолокаційних ракет AGM-88 HARM, при цьому у пілота майже всю панель приладів займає планшет.

су-27 кабіна планшет

На ньому відображена мапа, та ряд іншої інформації, яку на жаль, неможливо розгледіти. Зазначимо, що з права від планшета - встановлений супутниковий навігатор, тому потреба у двох індикаторах системи навігації навряд чи була б потрібною.

Водночас є більш свіже відео від 831-ї бригади тактичної авіації, на якому запуск AGM-88 HARM також здійснюється з Су-27:

І, на перший погляд, жодного планшета у кабіні взагалі немає:

су-27 пуск AGM-88 HARM

Але якщо придивитись, до ще одного епізоду з використанням цієї протирадіолокаційної ракети, то можливо помітити, що пілот просто тримає його на коліні:

су-27 кабіна планшет

Зрештою, заступник міністра оборони США з закупівель та забезпечення Білла ЛаПланте, повідомив, що планшет дійсно необхідний.

"Працюючи з українцями, ми змогли взяти багато західної зброї та змусити її працювати на їхніх літаках, де ними керує пілот за допомогою iPad. І вони почали використовувати цю зброю вже через тиждень, як вона була передана", - наводить його слова TWZ.

Також видання додає припущення, що планшет відіграє ключову роль у комунікації з ракетою, при цьому, цілком можливо, що на основі безпровідної комунікації, наприклад, через Bluetooth. Також цей планшет може отримувати дані з інших джерел щодо цілей та повітряної обстановки.

З боку ж Defense Express зазначимо, що якщо це припущення вірне, то тоді на основі планшета була створена фактично паралельна система управління озброєнням, яка одразу інтегрована у єдиний інформаційний бойовий простір. При цьому з мінімальним втручанням у сам літак, його бортові системи тощо. І хоча це рішення навряд чи є абсолютно ідеальним та зручним, але в Україні зараз немає розкоші у вигляді декількох років для того, щоб інтегрувати все, "як потрібно".

AGM-88 HARM на пілоні LAU-118/А
AGM-88 HARM на пілоні LAU-118/А

Тим паче, що це "як потрібно" вимагає строків, які виходять за межі навіть здорового глузду. Наприклад, для інтеграції Taurus під F-16 у MBDA хочуть 1,5 року, при цьому американський винищувач вже є цифровим.

Читайте також: Abrams все ж таки не для цієї війни: ЗСУ відвели ці танки з передової