xcounter
#

Abrams все ж таки не для цієї війни: ЗСУ відвели ці танки з передової

5352
Abrams (всі фото: US DoD )
Abrams (всі фото: US DoD )

Abrams для ЗСУ перебирали для України дев'ять місяців, загалом було передано 31 танк, але саме такий сценарій був спрогнозований ще у вересні 2023 року

Те що західні основні бойові танки не стали вирішальним "геймченджером" стало очевидним доволі давно, бодай через малу кількість переданих машин. Як мінімум розмови про танкову бригаду Leopard 2, так і залишились розмовами. Але навіть на тактичному рівні їх використання зіткнулось зі складностями, або, скоріше, з невиправданими сподіваннями.

Зокрема авторитетна Associated Press, з посиланням на американських військових посадовців, написало, що всі передані танки Abrams M1A1, які ще у строю, наразі відведенні з передової. Бо проблемою їх застосування стала надвисока концентрація дронів, як розвідувальних, так і камікадзе. Також повторюється інформація, що з 31 танка Abrams, які були передані Україні, втрачено п'ять.

Читайте також: Німеччина вимушена свої Boxer замовляти в Австралії, тому її лякає виробництво зброї в РФ

Abrams

З боку Defense Express, зазначимо, що "діагноз" для Abrams у цьому випадку цілком закономірний, а його причини полягають одразу у декількох аспектах. Але головне - жодна зброя не може стати "геймченджером", якщо її банально мало. А якщо розглядати лише тактику використання цих машин, то ще одним фактором є те, що Abrams для ворога одразу ставав ціллю №1. Тому як тільки він помічався у нього одразу летіло все.

Більше того, всі сучасні західні танки створювались не, як штурмові машини, чи "універсальні солдати", а як мобільні захищені протитанкові засоби. Коли ці машини розроблялись вони концептуально не призначались для штурмових протипіхотних завдань. Для розуміння, осколково-фугасні та протипіхотні боєприпаси у Leopard 2 та Abrams з'явились лише у 2000-х роках, а у Challenger 2 його немає взагалі.

Abrams

Про таку специфіку, якраз на прикладі Abrams, ще у вересні 2023 року сказав очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов.

"Abrams слід використовувати дуже спеціально для дуже конкретних, добре продуманих операцій, бо якщо їх використовувати на передовій і просто в загальновійськовому бою, на полі бою вони довго не проживуть. Їх потрібно використовувати в операціях прориву, але дуже добре підготовлених", - ще тоді зазначав Кирило Буданов, пояснюючи, чому Abrams для виваженого використання.

Але це в теорії, коли б мова йшла про прорив оборони. А в умовах поточних реалій поля бою, їх використовували у тій ролі, в якій вони були потрібні.

При цьому тисячі спалених танків радянських зразків та їх модернізацій прямо натякають, що у твердженні, що якийсь танк не підходить до цієї війни насправді можливо поставити будь-яку назву. І не факт, що першим має йти Abrams.

Читайте також: США хочуть покращити ракети SM-2 та SM-6, одна з яких могла б зміцнити ЗСУ