xcounter
#

США хочуть покращити ракети SM-2 та SM-6, одна з яких могла б зміцнити ЗСУ

3323
Пуск SM-6, фото - US DoD
Пуск SM-6, фото - US DoD

Хоча тут мова про дорогі ракети для кораблів, один із типів цих ракет цілком актуальний для України

В одній із своїх публікацій Defense Express розповідав про американську SM-6, зенітну ракету, яка далекобійніша за Patriot й точно може вирішити проблему з "ВКС" РФ. Якби така ракета справді би з’явилась в розпорядженні системи протиповітряної оборони України, це б дуже суттєво підсилило наші спроможності по захисту нашого неба.

Оскільки тут мова про засіб ураження з дальністю стрільби аж до 370 кілометрів, який здатен знищувати в тому числі й балістику, та може запускатись і в тому числі з адаптованих наземних пускових установок, які уже є в розпорядженні ВМС та Армії США відповідно.

Читайте також: Як розуміти слова Пісторіуса, що РФ робить зброї більше, чим витрачає на фронті
Зона повітряного простору, яку б в теорії могли б закрити зенітні ракети SM-6 у випадку появи в розпорядженні ЗСУ

До складних нюансів із SM-6 відноситься її висока вартість - орієнтовно 37 мільйонів доларів на експорт, якщо брати приклад Південної Кореї. Ну і також можлива дефіцитність. Тим більш, наше видання про цю ракету піднімало ще у березні 2024 року, коли перспективи відновлення військової допомоги виглядай вкрай туманно.

Однак зараз маємо кінець квітня, військова допомога від США таки розблокована, і тут траекторія пішла навіть по тому, що ймовірно навіть поглиблюватиметься підтримка для України в особливо чутливих сегментах, наприклад та ж ППО. Тому на цьому тлі ми знову можемо згадати про підсилення нашого захисту ракетами SM-6.

Розгортання пускової установки під зенітні ракети SM-6 під час навчань ВМС США та збройних сил Данії на острові Борнхольм, вересень 2023 року, фото – US Navy

Тим більш, що для цього є і відповідна новина. Профільне видання Defense News пише, що ВМС США уклали контракт із компанією Raytheon на 344 мільйони доларів по вдосконаленню зенітних ракет типів SM-2 та SM-6, зокрема їх систем наведення з тим, щоб дати «нові можливості для флотів США та їх союзників».

Характер цих робіт видання описує так – "нові ракети SM-2 Block IIICU та SM-6 Block IU матимуть розширені можливості по протидії загрозам, які вони покликані перехоплювати". Ну і окремо підкреслюється, що ці роботи виконуватимуться не тільки для ВМС США, але й для експортних користувачів також.

Навіть якщо згадана вище новина виглядає максимально абстрактно, можливо в тому відкривається поки неочевидне "вікно можливостей" для нового рівня підсилення нашої ППО.

Розгортання пускової установки під зенітні ракети SM-6 під час навчань ВМС США та збройних сил Данії на острові Борнхольм, вересень 2023 року, фото – US Navy
Читайте також: Ударний БПЛА Mojave відстрілявся з Minigun: чому це майже ідеальна дронобійка (відео)