xcounter
#

Німеччина вимушена свої Boxer замовляти в Австралії, тому її лякає виробництво зброї в РФ

4210
Boxer від Rheinmetall
Boxer від Rheinmetall

Або про деякі об’єктивні проблеми в оборонному секторі, які сама Німеччина і не приховує

В одній із попередніх публікацій ми пояснювали, як сприймати слова міністра оборони Німеччини Боріса Пісторіуса, що РФ робить зброї більше, чим витрачає на фронті. А в цій – хочемо розширити контекст та нагадати про деякі проблеми в оборонному секторі Німеччини, про які було відомо публічно. Бо продовжуємо дотримуватись думки про те, що згадані вище слова Пісторіуса були спрямовані саме на те, щоб прискорити мобілізацію оборонних спроможностей як в самій Німеччині, так і в інших країнах Європи.

Все, що ми викладемо нижче, аж ніяк не слід сприймати в ключі, що мовляв "у Німеччини досі такі проблеми на 2 рік повномасштабної війни РФ проти України". Тут скоріше краще сприймати в тому ракурсі, що Німеччина все ж намагається у різний спосіб долати ті проблеми, які накопичились внаслідок 30-річного роззброєння.

Читайте також: США хочуть покращити ракети SM-2 та SM-6, одна з яких могла б зміцнити ЗСУ

Із найбільш показово – у березні 2024 року стало відомо про те, що Австралія експортуватиме до Німеччини німецькі колісні БМП Boxer на 660 млн доларів, мова про поставку 100 машин, замовлення може бути розширене, перша партія цих ББМ має бути передана в 2025 році.

На перший погляд, ця ситуація може виглядати так – німецька оборонна промисловість дійшла до такого специфічного стану, що тепер колісні бронемашини власної розробки вимушена замовляти в Австралії. Але насправді цю картину можна сприймати і так – Міноборони Німеччини вирішило підключити потужності австралійського філіалу Rheinmetall для того, щоб прискорити нарощення власного парку бронетехніки.

Тим більш, що замовлення на Boxer з Австралії знадобилось для того, щоб бундесвер міг взагалі-то прискорити свою відмову від 3-тонних танкеток Wiesel, які виготовлялись серійно наприкінці 1980-хх років.

Або ж історія, коли бундесвер знову має проблеми із БМП Puma, і це виглядає вже як гротеск. Конкретно гротеск там полягав у тому, що модернізація цих машин затримується через невирішену проблему із наповненням вогнегасників, котре і хоч відповідає нормам «екологічності», але лише погіршує пошкодження на БМП у випадку, якщо треба гасити пошкодження.

Через цей нюанс бундесвер наразі отримав лише 10 із 143 запланованих до модернізації БМП Puma, при цьому із суттєвою затримкою по строкам. Але з іншої сторони, тут можна відзначити хоча би той момент, що сама Німеччина хоча би шукає способи вирішити таку проблему. Щоб загалом покращити свій потенціал на випадок повномасштабної війни проти РФ.

Читайте також: Чим K2 для Румунії виявився краще за Abrams, особливо для заміни копії Т-55