xcounter
#

Австралія експортуватиме до Німеччини німецькі колісні БМП Boxer на 660 млн доларів

Boxer від Rheinmetall
Boxer від Rheinmetall
7221

Нібито парадоксальний приклад, коли Австралія продає Німеччині німецькі ж бойові машини - пряме пояснення, чому локалізація озброєння вкрай важлива умова

Міністерство оборони Австралії повідомило про укладання найбільшого в історії країни експортного контракту на бронетехніку, який дійсно можливо вважати парадоксальним - країна буде експортувати німецькі колісні БМП Boxer, що розроблена німецьким Rheinmetall, до Німеччини.

Угода вартістю близько 1 млрд австралійських доларів (приблизно 660 млн доларів) передбачає постачання 100 машин у версії Boxer Heavy Weapon Carrier, що аналогічний версії CRV. Ця версія машини оснащена двомісноюбаштою Lance з 30-мм автоматичною гарматою Rheinmetall MK30-2 ABM, аналогічній встановленій на гусеничнійБМП Puma.

Читайте також: Ворог додав до комплектів УМПК на ФАБи самоліквідатори - чому це небезпечено

Boxer Heavy Weapon Carrier
Boxer Heavy Weapon Carrier

Тверда угода для Австралії означає створення додаткових 600 робочих місць, а стала можлива завдяки тому, що у 2018 році саме Boxer був обраний оборонним відомством країни, а його виробництво локалізувалось. Для цього була створена Rheinmetall Defense Australia (RDA), дочірня компанія німецького оборонного концерну Rheinmetall.

Вона мала виготовити відносно незначну кількість цих машин - 211. А тепер отримала додаткове замовлення від самої Німеччини, а воно цілком може бути розширене згодом.

Хоча варто зазначити, що перемовини щодо такої угоди тривали доволі довго. У публічній офіційній площині - з березня 2023 року, при цьому ініціатором цього став німецький уряд. А метою закупівлі є бажання Бундесверу замінити авіадесантні танкетки Wiesel масою усього 3 тонни, які виготовлялись протягом 1989-1993 років.

Wiesel
Wiesel

Але доволі значний час, близько року, пішов на узгодження всіх бюрократичних формальностей, включно з укладанням попереднього контракту у липні 2023 року та отримання дозволу німецького парламенту на таку закупівлю.

Водночас чи будуть першочергові плани передати першу партії машин у 2025 році реалізовані - залишається під питанням. Як мінімум, в офіційному повідомленні терміни виконання угоди не оголошуються.

А загалом, саме цей приклад демонструє, що в умовах дефіциту озброєння максимальна локалізація його виробництва в інших країнах стає ключовим аспектом. При цьому не лише для країни, де озброєння локалізується, а й для країни, що надала ліцензію.

Читайте також: Виплили дійсно епічні подробиці проґавленої російської Х-55 у Польщі: всі знали, але звіт не читали