xcounter
#

Скільки ЗСУ отримали танків Leopard 2, чи виконали союзники план на танкову бригаду і яка країна передала найбільше

Leopard 2​A6 (всі фото: KWM)
Leopard 2​A6 (всі фото: KWM)
9173

Передача Leopard 2 стала для країн-союзниць певним тестом на формування потужного підрозділу у вигляді танкової бригади, яка одна цілком може змінити баланс сил на певній ділянці фронту

Передача Україні танків Leopard 2 доволі сильно відрізнялась від надання іншого озброєння союзниками. Це стало тестом партнерів на можливість діяти у дійсно щільній коаліції й не просто відправити машини, а вийти на передачу Leopard 2 у кількості адекватній для формування танкової бригади.

Зокрема саме такий план були озвучений міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою ще у січні, коли доволі несподівано передача до ЗСУ західних танків стала реальністю. Водночас танкова бригада це або 84 машини, якщо брати танкову бригаду НАТО, або 93 машини, якщо міряти по лекалах штатної структури ЗСУ.

Читайте також: Як Су-27 в Ефіопії повоювали проти МиГ-29 Еритреї, і чим ця історія виявилась показовою
Leopard 2A4
Leopard 2A4

У підсумку, станом на другу половину квітня, по країнах, типам та кількості танків, які вони наразі оголосили до передачі:

  • Німеччина: 18 Leopard 2A6
  • Португалія: 3 Leopard 2A6
  • Швеція: 10 Leopard 2A5 (Strv 122)
  • Польща: 14 Leopard 2A4
  • Іспанія: 10 Leopard 2A4
  • Норвегія: 8 Leopard 2A4
  • Канада: 8 Leopard 2A4
  • Нідерланди та Данія: 14 Leopard 2A4

Загалом: 85 машин, які наразі передані та оголошені до передачі. Тобто дійсно союзникам вдалось зібрати комплект основних бойових танків для танкової бригади за нормами Альянсу. Але строк її формування об'єктивно вийшов відкладеним на цілий рік, бо передача 14 Leopard 2A4 від Нідерландів та Данії відбудеться лише у першому кварталі 2024 року.

Leopard 2A4
Leopard 2A4

Це пов'язано з тим, що країни оплатили їх відновлення та ремонт і це будуть машини не зі складу збройних сил Данії, а Нідерланди з 2011 року взагалі відмовились від танків й тепер орендують танкову роту у Бундесверу.

Відносно шведських Leopard 2A5 (Strv 122), то строки їх передачі оголошені не були, хоча ці стройові машини, тому скоріш за все їх передача має відбутись найближчим часом, або взагалі вже пройшла, бо Швеція зазвичай не акцентує на самому факті передачі. Й красномовним свідченням цього є передача ЗРК RBS 70.

Leopard 2A5
Leopard 2A5

Іспанські Leopard 2A4 також дещо затримуються, зокрема перша партія з шести машин мала надійти у 10-х числах квітня, але виникли складності з відновленням машин, але вони все одно будуть до кінця місяця вже в Україні. Згодом, без оголошення точних строків, мають прийти ще чотири іспанські Leopard 2A4.

Іспанські Leopard 2A4 також дещо затримуються, зокрема перша партія з шести машин мала надійти у 10-х числах квітня, але виникли складності з відновленням машин. Водночас, як офіційно оголосив Мадрид, вони вже в дороіз, тобто до кінця місяця будуть вже в Україні. Згодом, без оголошення точних строків, мають прийти ще чотири іспанські Leopard 2A4.

Leopard 2A4
Leopard 2A4

Таким чином до кінця весни ЗСУ повинні мати у строю всі обіцяні 21 машини Leopard 2A6 (від Німеччини та Португалії), 36 Leopard 2A4 (від Польщі, Норвегії, Канади та 6 з 10 машин від Іспанії), а також, скоріш за все 10 Leopard 2A5 від Швеції, загалом - 70 машин. До них, формально, можливо додати 14 британських Chelanger 2 й таким чином отримати повноцінну танкову бригаду за кількістю основних бойових танків.

Але окрім кількості танків цікаво й дослідити відсотковий вклад кожної країни з передачі машин зі складу власних збройних сил. За ним, якщо брати кількість боєздатних танків у строю держав-донорів за Military Balance виходить:

  • Німеччина: 7,3% з 245 Leopard 2 всіх версій (але реально не всі з них у боєздатному стані)
  • Португалія: 8% з 37 Leopard 2A6
  • Швеція: 8,3% зі 120 Strv 122
  • Польща: 5,6% з 247 Leopard 2A4, Leopard 2A5 та Leopard 2PL
  • Іспанія: 3% Leopard 2A4 з 327 Leopard 2A4 та Leopard 2E (але реально не всі з них у боєздатному стані)
  • Норвегія: 17% з 46 Leopard 2A4 (але ще 16 на складі)
  • Канада: 20% з 40 боєздатних Leopard 2A4 та Leopard 2A6 (ще 40 Leopard 2A4 використовуються у ролі мішеней й обмежено боєздатні)
Leopard 2A6
Leopard 2A6

Водночас слід зазначити, що далеко не факт, що на цьому підтримка союзників шляхом передачі танків Leopard 2 завершиться. Зокрема деякі з них мають Leopard 2A4 у небойовому стані. Й передача цих машин можлива, але вимагає їх відновлення, але про строки цих робіт красномовно говорить приклад танків від Нідерландів та Данії.

Читайте також: Через застарілі літаки Повітряні сили США мають затримки зі стартом навчання пілотів аж до двох років