xcounter
#

Через застарілі літаки Повітряні сили США мають затримки зі стартом навчання пілотів аж до двох років

4794
T-38 Talon, всі фото – U.S. Air Force
T-38 Talon, всі фото – U.S. Air Force

Питання мали б вирішити нові навчально-тренувальні літаки, але вони затримаються як мінімум на два роки

Повітряні сили США мають проблеми з затримкою навчання нових пілотів, що пов’язана передусім з застарілим парком навчально-тренувальних літаків Т-6 і Т-38 – такий висновок оприлюднив заступник начальника штабу генерал Девід У. Олвін, як розповідає видання Air and Space Forces Magazine.

T-38
T-38

Як відзначає Олвін, через проблеми зі станом навчально-тренувальних літаків "затримка" у старті навчання нових офіцерів-пілотів може сягати аж до двох і навіть більше років.

Читайте також: У ПС США кажуть, що закупівля 72 винищувачів на рік це не "одноразова акція", хоча легко точно не буде

Так, наприклад, якщо загалом програма навчання для пілотів бомбардувальників чи винищувачів орієнтовно триває до двох чи більше років, то через проблеми з парком навчально-тренувальних літаків пілотам доводиться чекати від 18 аж до 24 місяців лише для того, щоб розпочати навчання.

T-6 Texan
T-6 Texan

Таким чином, у бюджетному запиті на 2024 рік Повітряні сили США хочу отримати 12,6 млн доларів на підтримку безпеки та технічне обслуговування літаків T-38 і ще 11,3 млн доларів – на модифікацію Т-6.

Кардинально цю проблему мала б вирішити поява нового навчально-тренувального літака, однак нещодавно повідомлялося, що новий T-7 Red Hawk затримається як мінімум на 2 роки, і це власне і є причиною того, що у службі змушені спрямовувати кошти у застарілі машини.

Boeing/Saab T-7 Red Hawk
Boeing/Saab T-7 Red Hawk. Фото: Secretary of the Air Force Public Affairs

Також служба відчуває й нестачу пілотів – хоча ПС США наразі мають достатньо пілотів, щоб "заповнити всі кабіни літаків", але водночас їх не вистачає на інші посади, де міг би знадобитися їхній досвід.

Вони страждають передусім через те, що вони є, по суті, "останніми" в черзі – спершу заповнюють кабіни бойових літаків, далі – навчальні та випробувальні кабіни, потім керівні посади і зрештою всі інші посади, де також потрібні фахівці з досвідом.

Читайте також: У ПС США роздумують над невеликим парком безпілотних F-16: для чого він знадобиться