xcounter
#

Україна нарешті отримала шведські ЗРК RBS 70, які просила ще в серпні 2022 року, та цікаву РЛС до них

18707
Пуск шведського RBS 70, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск шведського RBS 70, ілюстративне фото з відкритих джерел

Шведський комплекс займає "середню нішу" між ПЗРК та "класичними" ЗРК малої дальності, і тут цікаво, яку саме модифікацію передали ЗСУ

Прес-служба новоствореної 88-ої механізованої бригади ЗСУ опублікувала фото, які свідчать – не пізніше березня-квітня 2023 року Україна таки отримала шведські зенітно-ракетні комплекси малої дальності RBS 70 та як мінімум одну РЛС типу PS-70, що можуть виявляти цілі на дистанції до 40 км та на висоті до 10 км.

Перше фото про наявність у розпорядженні наших військових комплексів RBS 70 прес-служба 88-ої бригади опублікувала наприкінці березня, про появу радарів PS-70 (що мають керувати вогнем тих самих RBS 70) – уже в квітні.

Читайте також: Сувора реальність із термінами постачання ЗРК на прикладі німецького IRIS-T
Бійці ЗСУ опановують RBS 70, весна 2023 року, фото - прес-служба 88-ої бригади

Про те, що Україна просить у Швеції ЗРК типу RBS 70, стало відомо наприкінці серпня 2022 року. Про це тоді під час свого брифінгу в Стокгольмі заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Після того брифінгу і до квітня 2023 року жодних згадок про шведські RBS 70 для ЗСУ у відкритому доступі не було.

На відміну від аналогічних комплексів, де використовується інфрачервона ГСН, шведський RBS 70 наводить ракету на ціль лазерним променем. Це дозволяє уражати літаки або інші цілі ворога, навіть якщо вони летять на зустрічному курсі та енергійно маневрують. А наведення саме за лазерним променем робить RBS 70 малопомітним для ворога та стійким для теплових "пасток" чи засобів РЕБ.

Шведська РЛС типу PS-70 в розпорядженні ЗСУ, весна 2023 року, фото - прес-служба 88-ої бригади

Завдяки своїм характеристикам RBS 70 займає проміжну нішу між ПЗРК та "класичними" ЗРК малої дальності, і тут окремо цікаво, яку із трьох модифікацій цього комплексу таки отримали ЗСУ.

Базовий варіант RBS 70 Mk 0 , виробництво якого стартувало ще у 1970-х роках, може працювати по цілям на дальність до 5 км та на висоті до 3 км. На початку 1990-х років у виробництво пішла версія RBS 70 Mk 2 із дальністю стрільби до 7 км та до висотою ураження до 4 км, що уже перевершує, наприклад, характеристики радянського комплексу "Стріла-10". А в грудні 2018 року, наприклад, Чехія замовила 16 комплексів RBS 70 NG, що мають дальність стрільби до 9 км та висоту ураження до 5 км.

Читайте також: Як рашисти дійсно можуть глушити Starlink та як цьому можливо легко завадити звичайною лопатою