xcounter
#

"Нептун" почав бити по об’єктам на території РФ, це буквально історична подія

63769
Р-360 "Нептун"
Р-360 "Нептун"

Цей факт свідчить про суттєве оновлення можливостей цієї вітчизняної ракети

Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що у ніч на 31 травня 2024 Сили оборони України завдали ракетний удар по нафтобазі в Краснодарському краї РФ та паромній переправі порту "Кавказ", розташованого напроти Керченського півострова.

При цьому зазначається, що саме по нафтовому терміналу в районі порту "Кавказ" удар було завдано кількома ракетами вітчизняного виробництва "Нептун". "Результати об’єктивного контролю підтверджують вибухи у місцях прицілювання.Точність ураження цілей дорозвідується", - наголосили в Генштабі ЗСУ.

Читайте також: DARPA обрала два проєкти на заміну V-22 Osprey: класика з революційним двигуном проти вентиляторів
РК-360МЦ "Нептун"

Від Defense Express у цій історії вважаємо за потрібне наголосити одразу на кількох моментах. По-перше, тут ми маємо буквально історичну подію, бо це вперше вітчизняне ракетне озброєння було використано для ударів по об’єктам на території РФ.

По-друге, історичність полягає і в тому, що сам факт проведення удару по терміналу в районі російського порту "Кавказ" свідчить про суттєву модернізацію "Нептуна", яка могла полягати у збільшенні дальності пуску, збільшенні маси бойової частини та вдосконаленні системи наведення також.

Якщо вимірювати "по прямій", то наприклад в разі пуску із району Запоріжжя дальність польоту наших "Нептунів" до району порту "Кавказ" могла складати мінімум 300 кілометрів. Але ж при цьому треба зробити поправку, що ракети могли летіти до цілі по складній траекторії, з метою "заплутати" рашистську ППО. Через це фактична дальність пуску могла виявитись більшою за ці мінімум 300 кілометрів.

Крилата ракета "Нептун", фото ілюстративне

Як можемо пригадати, Р-360 "Нептун" в базовому протикорабельному варіанті мала БЧ в 150 кілограмів. А коли пішли перші натяки в західних ЗМІ про те, що Україна ймовірно працює над вдосконаленням "Нептуна", то там зокрема заявлялось про намір збільшити масу БЧ до 300 кілограмів.

Ну і крім того, маємо звернути увагу, що левова частка ймовірного маршруту польоту "Нептунів" у район порту "Кавказ" мала пролягати саме над суходолом. Щоб ракети могли літати в таких умовах, потрібно було суттєво вдосконалювати систему наведення, хоча самі параметри вдосконалення по факту лишаються невідомими.

Читайте також: Скільки літаків ДРЛВ типу ASC 890 потрібно Україні: що було у планах на 2030 рік та про досвід НАТО