xcounter
#

"Нептун" для ударів по наземних цілях має дальність у 400 км, але поки питання у тому, що таких ракет небагато

33860
Крилата ракета "Нептун", фото ілюстративне
Крилата ракета "Нептун", фото ілюстративне

Західні ЗМІ кажуть, що Україна дійсно може мати варіант "Нептуна" для ударів по наземних цілей з 350-кг бойовою частиною і дальністю у 400 км, і це цілком може бути та сама нова українська ракета

Україна може мати на озброєнні версію вітчизняної протикорабельної ракети Р-360 "Нептун" для ударів по наземних цілях, яку наші військові вже використовували на полі бою — для знищення того самого зенітного ракетного комплексу С-400 в тимчасово окупованому Криму.

Таку інформацію виданню War Zone повідомив представник українського оборонного відомства — за його словами, атака на російський ЗРК С-400 "була на 100 відсотків здійснена модифікованим "Нептуном", і цю ракету згодом планують використовувати і для ударів по важливих об’єктах на території РФ.

Читайте також: Масова атака дронів по РФ від Пскова до Брянська: все про дійсно чудові результати
ракета
Сили оборони України 23 серпня у тимчасово окупованому Криму знищили російський С-400, зображення — H I Sutton

Так, ще у квітні цього року видання розповідало, що Україна працює над модифікацією протикорабельної ракети "Нептун" для ударів по наземних цілях, і основною перепоною тоді була система наведення, для якої треба було отримати певні типи чипів — і згодом це питання вдалося вирішити.

Як розповідає виданню представник Міноборони України, "наземний" варіант ракети "Нептун" використовує ту ж пускову установку, що і для запуску протикорабельної версії ракети.

Р-360
Пуск протикорабельної версії ракет Р-360 "Нептун", фото ілюстративне

Дальність модифікованої ракети становить 400 км, водночас корисне навантаження — 350 кг. Для порівняння, у протикорабельній версії ракета може нищити цілі на відстані до 300 км і має бойову частину 150 кг.

Тобто — йдеться про доволі серйозні покращення тактико-технічних характеристик ракети, і тому цілком ймовірно, що варіант "Нептуна" для ударів по наземних цілях може бути тією самою новою українською ракетою, про яку раніше говорили у РНБО.

Щодо системи наведення, то у виданні кажуть, що вона поєднує GPS-навігацію, щоб доставити ракету у визначену ділянку, а також інфрачервону ГСН для пошуку та фіксації цілі на основі попередньо завантаженого зображення, а також для атаки на ціль.

Таким чином, Україна тепер з високою ймовірністю може мати власний засіб для далекобійних ударів на відстані аж до 400 км, який до того ж можна використовувати для знищення військових об’єктів безпосередньо на території РФ.

Разом з тим, питання у наземному "Нептуні" полягає також у тому, наскільки багато таких ракет на місяць ми можемо виготовляти. Бо, як кажуть у виданні, посилаючись на слова українського чиновника, таких ракет вироблено всього декілька десятків — водночас нещодавно президент України Володимир Зеленський відзначав про зростання обсягів виробництва протикорабельних ракет "Нептун", а отже, ймовірно, більше буде й ракет у наземному варіанті.

Читайте також: Сили оборони успішно відбили ракетну атаку: ворог може вводити в оману нумерацією своїх ракет