xcounter
#

Масова атака дронів по РФ від Пскова до Брянська: все про дійсно чудові результати

Пожежа на аеродромі у Пскові
Пожежа на аеродромі у Пскові
4049

Завдяки ударам було уражено три стратегічні об'єкти РФ: аеродром у Пскові, оборонний завод у Брянську, нафтопереробний завод під Калугою, але дрони атакували й інші цілі

Сьогодні у ніч з 29 на 30 серпня РФ зазнала наймасштабнішої атаки дронами за весь час війни, яку також можливо вважати однією з найрезультативніших за весь час. Загалом мова йде про, як мінімум, декілька десятків дронів, які результативно уразили три стратегічних об'єкти у РФ.

За повідомленнями російської влади невідомі дрони атакували цілі у районі Пскові, Рязані, Москві, Брянську, в Орловській, Калузькій областях, а також у поки що окупованому Севастополі.

Читайте також: Сили оборони успішно відбили ракетну атаку: ворог може вводити в оману нумерацією своїх ракет

Офіційна російська пропаганда вкрай обмежено повідомляє про результати атаки, фактично визнавши лише те, що неможливо було приховати. Наприклад, удар по аеродрому у Пскові, який використовується цивільною авіацією та 334 військово-транспортним авіаполком на Ил-76 визнано, як маючий наслідки у вигляді "пожежі на повітряних суднах", а також закриття аеропорту, як мінімум на 30 серпня.

Водночас неофіційні джерела у РФ дають значно більшу картину:

Результати удару дронами по Пскову

Атака десятками дронів розпочалась о 23:40, в результаті шість літаків Ил-76 зазнали ушкоджень, два з них одразу визнані такими, що не підлягають відновленню. Удар також спровокував масштабну пожежу, приборкати яку намагались півсотні пожежників.

З боку Defense Express зазначимо, що Ил-76 на аеродромі у Пскові перебували на відритих майданчиках, але скупчень машин не було. Про це говорить супутниковий знімок за 21 серпня від Sentinel. Також за непідтвердженою інформації на авіабазі знаходився ракетоносій Ту-22, який також був уражений.

аеродром псков супутниковий знімок
Аеродром у Пскові 21 серпня 2023 року

На жаль більш свіжих знімків у відритому доступі не має через щільну хмарність у наступні дні. При цьому очікувати на їх появу найближчим часом не варто - над Псковом зараз така сама погодна ситуація.

А навіть у неофіційних російських джерелах формулювання пошкоджено може бути позначкою наступної ситуації:

Як мінімум під словами "пошкоджено" фігурував повністю знищений Ту-22М3 після удару дронами по авіабазі "Солці".

Удари по Брянську

Ще одна група дронів "завітала" до Брянська. Офіційно місцева влада повідомила про ураження адміністративної будівлі, паралельно про падіння дрона на будівлю регіонального управління прокуратури (у РФ - Слідчого комітету), а також спробу дронів атакувати телевежу.

Не офіційна інформація ширша: один з дронів успішно уразив завод "Кремний ЭЛ", точніше - цех №20, де почалась пожежа.

Кремний ЭЛ
Один з цехів "Кремний ЭЛ"

Зазначимо, що "Кремний ЭЛ" має більш ніж важливе значення для виробництва зброї у РФ, бо 90% його продукції є саме мікрочипи та транзистори, які використовуються у виготовленні мікросхем у величезній кількості зразків, від міжконтинентальних ракет "Ярс" та ЗРК С-400, до винищувачів Су-35.

Результати удару дронами у Калузькій області

У Калузькій області офіційно один дрон був збитий, ще один уразив порожній резервуар для нафтопродуктів. Неофіційно: два дрони уразили нафтопереробний "Первый Завод" у результаті чого спалахнув трубопровід.

Також додано ще один цікавий факт, що один з дронів був збитий у районі селища Пищалово у 75 км на південь від Калуги, й у результаті його детонації утворилась вирва 7 метрів у діаметрі. Останнє може цілком вказувати на те, що деякі з них мають вкрай потужні бойові частини.

Удари по Севастополю, Рязані, Орлі та Москві

Також під атакою цією ночі був аеродром "Дягілево" під Рязанню, який використовуються для базування ракетоносіїв Ту-22М3. За офіційною та неофіційною інформацією з РФ ця атака успіху не мала, два дрони які атакували авіабазу були знищені.

Також атаку дронів нібито відбили у районі Севастополя, а ще один БПЛА не долетів до Москви та "був пригнічений" засобами РЕБ у районі селища Лукіно у 30 км від столиці РФ.

Щодо Орловської області, то у РФ відзвітувались, що над її територією було збито два дрони у Хотинецькому та Мценскому районах, можливо дрони прямували через ці райони до інших цілей.

Водночас треба пам'ятати, що у РФ формулювання "пригнічено засобами РЕБ" використовується як факт влучання дрона у ціль. Саме такі формулювання використовуються Кремлем, як пояснення причин влучання дронів у Москва-Сіті та інші об'єкти.

Читайте також: Фінляндія могла дати Україні радянські 2С1 "Гвоздика", але про це говорить поки лише Oryx