xcounter
#

Фінляндія могла дати Україні радянські 2С1 "Гвоздика", але про це говорить поки лише Oryx

3315
 Фінські САУ 2С1 "Гвоздика", вони ж PSH 74, ілюстративне фото з відкритих джерел
Фінські САУ 2С1 "Гвоздика", вони ж PSH 74, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для фінської армії такі САУ є рідкісними, дані про їх передачу поки що не підтверджуються офіційно

Фінляндія в рамках чергового пакету військової допомоги для України ймовірно могла передати для ЗСУ деяку кількість самохідних артустановок 2С1 "Гвоздика" калібру 122 мм. Ці САУ у фінській армії також мають місцеве позначення PSH 74, пишуть аналітики порталу Oryx.

З відкритих джерел відомо, що свої САУ 2С1 "Гвоздика" Фінляндія придбала в 1990-х роках із запасів зброї колишньої Східної Німеччини, тоді могло бути придбано орієнтовно 80 артустановок цього типу. Після незначних місцевих доопрацювань ці САУ отримали місцеве позначення PSH 74 та служать в строю сухопутних військ Фінляндії і на даний момент.

Читайте також: РФ показала переробку БТР-82А на бюджетний "Бумеранг", що нагадує скоріше БТР-87

Як вказує The Military Balance 2023, зараз фінська армія має в своєму розпорядженні лише 36 САУ "Гвоздика", вони ж PSH 74s. Тому навіть якщо дані про можливу передачу Україні "Гвоздик" від Фінляндії підтвердяться, то навряд чи це буде якась відносно велика цифра.

В свою чергу, Oryx також пише, що у квітні 2023 року Україна могла отримати від Фінляндії певну кількість буксируваних гаубиць калібру 152-мм 2А36 "Гиацинт-Б", що також мають місцеве позначення K89. Окрім того, за їх даними, "Країна Суомі" передала нашій державі певну кількість мінометів 120 Krh 92 калібру 120 мм, та певну кількість зенітних артустановок ItK 61, ліцензійних копій радянської ЗУ-23-2.

Бійці морської піхоти ВМСУ розгортають для ведення стрільби фінський міномет типу 120 Krh 92, серпень 2022 року, фото - Ukraine Weapons Tracker

Що ще для утилізації росіян Україна могла отримати від Фінляндії, Defense Express розповідав у окремій публікації. Також ми писали про те, що Фінляндія може мати "зайві" ЗРК "Бук" та САУ "Гиацинт-С", які б могли зміцнити ЗСУ.

Читайте також: У Повітряних силах України дуже серйозно націлились на Gripen і будуть за нього боротись