xcounter
#

У ЗСУ помічена нова зброя з Фінляндії, яка вже допомагає в утилізації окупантів

12598
Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform

Про передачу цієї зброї від Фінляндії офіційно не повідомлялося

У мережі з’явилося відео, на якому в руках ЗСУ "засвітилася" 152-мм гармата "Гіацинт-Б", яка, судячи з усього, потрапила до нас з Фінляндії – це вперше, коли ця артсистема з фінських запасів помічена в Україні. Всього, згідно з даними з відкритих джерел, Фінляндія має в запасі 24 гармати "Гіацинт-Б", скільки з них опинилося в руках ЗСУ не повідомляється.

Читайте також: Що робитимуть рашисти після того, як після вступу Фінляндії в НАТО під ударом буде навіть їх Північний флот

Тут варто передусім нагадати, що ці гармати насправді не єдина радянська зброя, яку може поставити нам Фінляндія. Так, наприклад, ще у вересні 2022 року було припущення, що Фінляндія могла поставити Україні наявні в запасі самохідні артилерійські установки "Гіацинт-С" (всього в країні може бути до 18 цих САУ). Щоправда, офіційного підтвердження чи фото або відео фіксації цих машин в Україні поки що не було.

САУ 2С5
САУ 2С5 "Гіацинт-С" збройних сил Фінляндії, автор фото – Kahkonen

Також тут варто згадати, що Фінляндія має у своєму активі чимало 122-мм гаубиць Д-30 – станом на 2022 рік Military Balance повідомляє про наявність одразу 234 одиниць цих гаубиць (у Фінляндії мають позначення H 63). І ще 36 самохідних артустановок 2С1 "Гвоздика".

Крім того, нещодавно ми розповідали про те, що серед радянської зброї, що є в Фінляндії і може посилити ЗСУ, також є й зенітні ракетні комплекси "Бук" – три батареї на 18 пускових.

Бук-М1
ЗРК "Бук-М1". Фото: Генеральний штаб Збройних Сил України

У контексті розмови про зброю від Фінляндії тут також варто згадати, що нещодавно стало відомо про передачу додаткових Leopard 2R – загалом ця країна посилить ЗСУ не трьома саперними танками, як оголошувалося раніше, а шістьма одиницями.

Читайте також: НАТО навряд чи пошле війська для захисту Фінляндії від РФ, скоріше фіни самі захищатимуть "східний фланг" Альянсу