xcounter
#

НАТО навряд чи пошле війська для захисту Фінляндії від РФ, скоріше фіни самі захищатимуть "східний фланг" Альянсу

10068
Фінська армія демонструє міць усіх родів військ, фото ілюстративне
Фінська армія демонструє міць усіх родів військ, фото ілюстративне

Фінляндія успішно готувалась самостійно захищати свою обширну територію від рашистів, тому стане "донором безпеки" для інших країн НАТО

На даний момент є малоймовірним, що НАТО формуватиме "бойову групу" розміром до бригади для захисту Фінляндії, використовуючи війська інших країн-членів Альянсу. Тим більш, що про це поки що не просили самі фіни.

Але ситуація може змінитись, якщо Верховний головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО розцінить, що загроза від РФ для Фінляндії зросла, і для захисту цієї країни терміново буде потрібна додаткова "бойова група" на додачу до тих восьми, що уже розгорнуті на території східноєвропейських країн Альянсу. Про це йдеться в публікації Bloomberg з посиланням на одного із високопосадовців США.

Читайте також: Що робитимуть рашисти після того, як після вступу Фінляндії в НАТО під ударом буде навіть їх Північний флот
Танки Leopard 2 армії Фінляндії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Видання наводить слова президента Фінляндії Саулі Нііністе про те, що збройні сили країни працювали над своєю взаємосумісністю з НАТО ще за декілька років до фактичного вступу в Альянс.

В свою чергу, міністр зовнішніх справ Фінляндії Пекка Хавісто окремо наголосив, що питання військ для оборони "Країни Суомі" буде обговорюватись окремо, під час оновлення оперативних планів НАТО. І що в своїх планах по захисту від рашистів фіни воліють покладатись в першу чергу саме на Швецію, як ключову для Скандинавії країну.

Маневри збройних сил Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас, Bloomberg з посиланням на одного з високоставлених чиновників пише про те, що скоріш за все сама Фінляндія може надати свої підрозділи для укомплектування деяких із "бойових груп" НАТО. Бо "Країна Суомі" має гарно навчені збройні сили, здатні захищати свою територію від нападу.

За даними The Military Balance 2022, мобілізаційний резерв Фінляндії складає аж 285 тисяч "багнетів", але на даний момент сухопутні війська країни налічують всього 4,4 тисячі кадрових військових та 9 тисяч резервістів, розподілених на 2 бронетанкові, 2 механізовані та 6 легкопіхотних бригад.

Солдати фінської армії розгортають установку для запуску БПЛА

В їх розпорядженні загалом 100 танків Leopard 2A6 (та+ 100 Leopard 2A4 на зберіганні), 212 БМП типу БМП-2 та CV90, 613 бронемашин типу МТ-ЛБ і ХA-180 (разом з модифікаціями), 672 артсистеми усіх типів, 27 вертольотів армійської авіації, зокрема 20 транспортно-десантних NH90 TTH.

Основу протиповітряної оборони складають 24 комплекси NASAMS та 20 комплексів Crotale NG, та 407 зенітних артсистем і деяка кількість ПЗРК типів FIM-92 Stinger та RBS 70. Основу ВПС складають 62 багатоцільові літаки F/A-18 Hornet, до яких є навіть крилаті ракети AGM-158 JASSM з дальністю польоту до 370 км.

F/A-18 Hornet фінських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Фінляндія може мати "зайві" ЗРК "Бук" та САУ "Гиацинт-С", які б могли зміцнити ЗСУ