xcounter
#

Фінляндія може мати "зайві" ЗРК "Бук" та САУ "Гиацинт-С", які б могли зміцнити ЗСУ

5098
ЗРК "Бук", він же ITO 96 збройних сил Фінляндії, архівне зображення з відкритих джерел
ЗРК "Бук", він же ITO 96 збройних сил Фінляндії, архівне зображення з відкритих джерел

Якщо така техніка досі стоїть у фінів на зберіганні, навряд чи вона їм знадобиться після вступу в НАТО, але точно була б потрібна нашим захисникам напередодні контрнаступу

За час повномасштабного вторгнення Кремля в Україну Фінляндія стала важливим партнером для зміцнення ЗСУ. Зокрема, "Країна Суомі" зробила свій відчутний внесок в "танкову коаліцію", передавши три саперні танки Leopard 2R. Але тепер з Фінляндією відбуваються дві події, які по-своєму вплинуть на рівень подальшої підтримки для ЗСУ.

Перша – буквально сьогодні, 4 квітня 2023 року, Фінляндія офіційно стане членом НАТО, і їй уже доведеться готуватись до відсічі різного роду "воєнно-технічних відповідей" від РФ, яка нервує через близькість Альянсу до "сакрального" Санкт-Петербургу. Друга – після сенсаційних виборів у Фінляндії змінилась влада, новим прем’єром замість Санни Марін став Петтері Орпо, що також займає проукраїнську позицію.

Читайте також: Україна замовила в Австралії бойові модулі для бронетехніки на 80 млн доларів: які це модулі та для якої машини
Фінський Leopard 2A4, ілюстративне фото з відкритих джерел

Конфігурація складається так. Навряд чи варто сподіватись на те, що Фінляндія в оглядній перспективі зможе виділити для України такі бажані зразки західного озброєння, як то Leopard 2A4 зі зберігання (близько 100 одиниць), або навіть винищувачі F/A-18, які будуть списуватись лише по мірі надходження F-35.

Але з іншої сторони, цілком ймовірно, що "Країна Суомі" шукатиме альтернативні шляхи, як ще збільшити військову допомогу для ЗСУ, і тут цілком доречно згадати про такий варіант.

F/A-18 Hornet фінських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Армія Фінляндії мала на озброєнні 18 САУ "Гиацинт-С", які в 2010 році поставила на зберігання, й подальша доля цих самохідних гармат невідома.

У вересні 2022 року аналітики Oryx припускали, що Фінляндія уже могла таємно поставити Україні свої "Гиацинт-С" зі зберігання для утилізації росіян. Але тепер вони поміняли формулювання – всього лише "претендент на поставку". А наскільки важливими для ЗСУ зараз є навіть 18 "зайвих" стволів артилерії, можна навіть взайве не нагадувати.

САУ 2С5 "Гиацинт-С" фінської армії, архівне фото з відкритих джерел

До того ж 2010 року армія Фінляндії також мала на озброєнні три батареї ЗРК "Бук" (мали місцеве позначення ITO 96) загалом на 18 пускових установок, але були списані після постановки на озброєння ЗРК NASAMS. Той же Oryx станом на вересень 2022 року стверджував, що в запасі у фінів може бути певна кількість ПУ та зенітних ракет 9М38 до ЗРК "Бук".

Відповідно, якщо такі засоби ППО справді досі є на зберіганні в "Країні Суомі", вони б теж могли зміцнити захист неба України. І тут може бути варіант не тільки із штатним використанням для відстрілу по повітряним цілям ворога зенітних ракет 9М38, але й використання пускових установок від "Буків" для проекту по адаптації під зенітні ракети AIM-7 Sea Sparrow, про старт якого стало відомо у січні 2023 року.

ЗРК "Бук" збройних сил Фінляндії, архівне фото з відкритих джерел

Але очевидно, що можлива реалізація цих двох варіантів із САУ "Гиацинт-С" та ЗРК "Бук" з передачею для ЗСУ залежатиме не тільки від фактично стану цієї техніки, але й динаміки політичних та безпекових домовленостей між Фінляндією та Україною також.

Читайте також: Одна з країн НАТО має "кладовище" Т-72, які можна було б взяти як "донори запчастин" для ЗСУ