xcounter
#

Схоже, з F/A-18 Hornet для України вийшов "фальстарт": що насправді кажуть про ймовірну передачу цих літаків

10455
F/A-18 Hornet ПС Фінляндії, фото ілюстративне
F/A-18 Hornet ПС Фінляндії, фото ілюстративне

Якщо навіть Фінляндія і погодить передачу Україні своїх винищувачів, то це буде аж ніяк не в найближчі роки

Під час візиту в Київ прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін відзначила, що країна може розглянути питання щодо передачі Україні фінських винищувачів F/A-18 Hornet, які потрібні у війні проти російського окупаційного війська – вона відзначила, що Фінляндія могла б взяти до уваги це питання з урахуванням того, що країна закуповує винищувачі п’ятого покоління на заміну наявним на озброєнні літакам.

Загалом Санна Марін відзначила таке: "Так, я гадаю, ми можемо обговорити і Hornet, чи можна буде передати їх Україні і яка для цього треба підготовка". Також зауважувалося, що питання передачі винищувачів знаходиться на дуже ранній стадії і для цього необхідне широке міжнародне співробітництво.

Читайте також: Українські пілоти у США: чому мова навряд йде про F-16, а про прагматичні та цікавіші варіанти

Але схоже, що така заява дещо відірвана від реальності – з оглядну на реакцію низки фінських посадовців, на які звернули увагу у виданні "Європейська правда", у Фінляндії насправді не планували розглядати питання постачання Україні винищувачів – та й взагалі, літаки поки що потрібні самій Фінляндії.

Так, президент країни Саулі Нійністе відзначив, що у Фінляндії наразі "ні з ким з цього питання [передачі Україні винищувачів] обговорень не проводилося". Для очільника оборонного відомства країни Антті Кайкконен заява Санни Марін також, схоже, виявилася несподіванкою. Він зауважив, що передача Hornet "у найближчі декілька років чи навіть пізніше буде доволі складною задачею", відзначаючи, що ці літаки потрібні передусім для захисту Фінляндії.

Зрештою, командувач повітряних сил Фінляндії генерал-майор Юха-Пека Керенен також зауважив, що питання передачі Україні винищувачів F/A-18 Hornet не обговорювалося. "Я розумію, що прем’єр-міністр мала на увазі ймовірно, що це питання можна було б розглянути пізніше, коли Hornet будуть списувати", – відзначив він, відзначивши, що у будь-якому випадку передача літаків – складний та багатоетапний процес.

f-35
Фінляндія обрала для заміни своїх F-18 винищувачі п’ятого покоління F-35

Нагадаємо, всього в активі повітряних сил Фінляндії є 55 винищувачів F/A-18C. Водночас у грудні 2021 року країна офіційно оголосила, що купуватиме винищувачі F-35A на заміну своїх Hornet – всього планується отримати 64 винищувачі у версії Block 4. Тоді ж повідомлялося, що перші F-35 країна має отримати у 2026 році, а виведення з експлуатації F/A-18 Hornet заплановане на 2028-2030 роки.

Читайте також: Коли треба зайняти чергу, щоб отримати першу ескадрилью F-35 "після 2030 року" - приклад Румунії