xcounter
#

Що робитимуть рашисти після того, як після вступу Фінляндії в НАТО під ударом буде навіть їх Північний флот

7585
 САУ 2С1 "Гвоздика" із складу 80-тої мотострілецької бази 14-го армійського корпусу Північного флоту РФ, що до лютого 2022 року напряму загрожував Фінляндії, ілюстративне фото довоєнних часів
САУ 2С1 "Гвоздика" із складу 80-тої мотострілецької бази 14-го армійського корпусу Північного флоту РФ, що до лютого 2022 року напряму загрожував Фінляндії, ілюстративне фото довоєнних часів

І в чому саме може полягати "військово-технічна відповідь" Кремля, якою той погрожував ще у травні минулого року

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Фінляндія буквально в наступні декілька днів стане повноцінним членом Альянсу. Це, своєю чергою, відкриває дуже неприємні перспективи для країни-агресора РФ: "потенційний противник" підібрався майже впритул до "сакрального" міста Санкт-Петербург, 75% площі акваторії опиняються під контролем Альянсу, а головне – вступ Фінляндії до НАТО дозволить тримати "в прицілі" доволі широку кількість стратегічних об’єктів росіян, наприклад – навіть пункти базування Північного флоту РФ на Кольському півострові.

На цьому тлі особливо цікаво, як на Заході бачать можливі дії Кремля "у відповідь". Тим більш, рашисти ще у травні 2022 року погрожували "воєнно-технічною відповіддю", якщо Альянс прийме до свого складу Фінляндію (та Швецію).

Читайте також: Західні аналітики думають, що РФ може продати свої С-400 та Су-57 В’єтнаму, і це "багато що пояснює"
Т-80БВМ зі складу 80-тої мотострілецької бази 14-го армійського корпусу Північного флоту РФ, що до лютого 2022 року напряму загрожував Фінляндії, ілюстративне фото довоєнних часів

Наприклад, аналітики порталу War on the Rocks викладають ситуацію так. Наприкінці минулого року міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу заявляв про плани створити додатковий армійський корпус, який би розміщувався у Карелії, та сформувати два нові військові округи замість одного Західного ВО – по суті відродити Московський та Ленінградський ВО.

Але реалізація цих планів на практиці сильно ускладнена втратами армії РФ на полі бою проти ЗСУ. Настільки ускладнена, що наприклад розвідка Фінляндії вважає, що рашисти поновлять свої спроможності для війни на суходолі не раніше 2030-х років, тому наприклад завдяки цьому "Країна Суомі" має ще тривалий час для планомірного воєнного будівництва.

Російська субмарина Б-586 "Кронштадт" під час випробувань біля Санкт-Петербургу в грудні 2021 року, фото з відкритих джерел

Тому якщо в Кремлі й справді вирішать втілити погрози про "військово-технічну відповідь", то тут слід чекати скоріше "гібридних" загроз. Наприклад – почнуть активніше "бряцати" ядерною зброєю, активніше погрожуючи тій самій Фінляндії, використовуючи при цьому не тільки носії Північного флоту РФ, але й стратегічну авіацію з аеродрому "Оленья".

Також не варто виключати, що рашисти спробують використати свої військові кораблі для "небезпечного маневрування" в стратегічних точках вод Баренцевого та Балтійського морів, як то наприклад Данські протоки чи острови Борнхольм та Готланд. І що росіяни будуть більш активно та демонстративно розбудовувати "зону закритого доступу" з моря навколо Санкт-Петербургу, опираючись на берегову артилерію, ракетні комплекси та інші види зброї для війни на морі.

Ну і також "класичний" інструментарій із "гібридного" розряду, як то ймовірні кібер-атаки проти урядових структур та критичної інфраструктури Фінляндії, кампанії по дезінформації та навіть теракти і спроби замахів на фінських урядовців та політиків.

Рашистські бомбардувальники Ту-160 на аеродромі "Оленья", ілюстративне фото довоєнних часів

На таку "воєнно-технічну відповідь" Кремля по Фінляндії, як вважають аналітики War on the Rocks, Альянс може вжити прості та ефективні заходи протидії.

Наприклад – збільшити свою присутність в акваторії Балтійського моря, провести спільні тренування по протидії кібер-загрозам та захисту критичної інфраструктури та навіть перейти до демонстративного відпрацювання бойових дій у місцевості, умовно "зараженої" радіоактивними опадами.

Читайте також: Чому у США говорять про 18 місяців підготовки пілотів й що F-16 не для цього етапу війни - про реальний розклад сил у небі України