xcounter
#

Яку зброю для "утилізації" росіян отримали ЗСУ від Фінляндії, і чи будуть в нас фінські ЗРК "Бук"

7297
Гаубиця Д-30 армії Фінляндії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Гаубиця Д-30 армії Фінляндії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або чому допомога від "Країни Суомі" для України виявилась "невидимою"

Майже тиждень тому Міноборони Фінляндії оголосило, що готує для України уже восьмий пакет військової допомоги, обсяг якого та строки поставки однак не розкриваються. Аналітики порталу Oryx вирішили з’ясувати, яку техніку та озброєння уже постачала "Країна Суомі" для ЗСУ, опираючись виключно на дані у відкритому доступі. Результати аналізу виглядають так.

Поки що найбільш потужні системи, які Україна точно отримала від Фінляндії – це зенітні артустановки ItK 61, ліцензійна копія радянської ЗУ-23-2, та міномети Krh/92 калібру 120 мм, в обох випадках – без деталізації по кількості поставлених одиниць. Фінляндія також виступила постачальником 155-мм снарядів для артилерії ЗСУ, фінська армія має в своєму розпорядженні 54 буксировані гаубиці GH-52 (К-83) калібру 155-мм.

Читайте також: Рашисти не на жарт перелякались вступу Швеції та Фінляндії до НАТО, хоча Путін все заперечує
Фінська гаубиця GH-52, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що стосується оснащення для піхотинців, тут ситуація виглядає приблизно так.

Точно відомо, що Фінляндія поставила для ЗСУ 1500 одноразових протитанкових гранатометів М72 LAW американського виробництва, 2500 штурмових гвинтівок (неназваного типу) та 150 тисяч набоїв до них, по 2 тисячі шоломів та бронежилетів. Загалом виходить, що фінни поставили для України військової допомоги мінімум на 88 мільйонів євро.

САУ 2С5 "Гиацинт-С" фінської армії, архівне фото з відкритих джерел

Також аналітики Oryx припускають, що Фінляндія могла поставити для ЗСУ самохідні артустановки "Гиацинт-С" із баз зберігання (у 2010 році фінська армія мала 18 таких САУ).

Також – частину фінських гаубиць Д-30, протитанкове озброєння, стрілецьку зброю та гранати. Але точно підтвердити це поки не вдалось. Тим більш, що Фінляндія робить усе, щоб засекретити фактичний обсяг поставок для України. Тим більш, що тут Хельсінки "грає на руку" довжина "логістичного плеча" при доставці зброї для ЗСУ.

Тероборона ЗСУ опановує фінські ItK 61 (копія ЗУ-23-2), зображення з відкритих джерел

Формально, "Країна Суомі" має в строю достатньо вагомий парк бронетехніки та артилерійських систем радянського виробництва - БМП-2 (110 одиниць станом на 2021 рік за Military Balance), МТ-ЛБ (40 одиниць), 122-мм гаубиці Д-30 (234 одиниці) та САУ 2С1 "Гвоздика" (36 одиниць). Але аналітики Oryx говорять, що Фінляндія навряд чи стане постачати таку техніку Україні, бо "Країні Суомі" самій потрібні резерви на випадок можливого нападу РФ.

Втім, фіни начебто "мають в запасі" цікавий варіант, який може посилити ЗСУ. До 2010 року Фінляндія мала на озброєнні три батареї ЗРК "Бук" (усього 18 пускових установок), а уже в 2010 році на заміну прийшли американо-норвезькі ЗРК NASAMS. Автори Oryx стверджують, що Фінляндія і в 2022 році могла мати певний запас ракет та ПУ до комплексів "Бук", які в теорії можуть "перекочувати" до ЗСУ в рамках нових пакетів військової допомоги. Якщо уже не "перекочували".

ЗРК "Бук" збройних сил Фінляндії, архівне фото з відкритих джерел
Читайте також: Головнокомандувач ЗСУ повідомив до чого готуватись Україні: прагматизм без "рожевих окулярів" та як вибити головний козир Кремля