xcounter
#

Рашисти не на жарт перелякались вступу Швеції та Фінляндії до НАТО, хоча Путін все заперечує

6472
Маневри збройних сил Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел
Маневри збройних сил Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

"Ідеологи війни проти України" тепер бідкаються, що стартує "гонка озброєнь", котра забиратиме в РФ гроші на "соціалку" та інфраструктуру

Процес вступу Швеції та Фінляндії до НАТО отримав продовження. 5 липня міністри закордонних справ цих країн підписали у штаб-квартирі НАТО протокол щодо вступу до Альянсу.

Це рішення було ухвалене керівництвом Фінляндії та Швеції після початку повномасштабної агресії Росії проти України. Спочатку реакція керівництва Росії на таке рішення була дуже жорсткою – воно зробило заяву щодо загрози безпеці РФ та обіцяло "відповісти кроками військово-технічного та іншого характеру". Але у травні ця реакція радикально змінилася. Путін наголосив: "Росія не має проблем із цими державами. У цьому сенсі безпосередньої загрози розширення з допомогою цих країн для Росії не створюється. Але розширення військової інфраструктури на ці території безумовно викличе нашу реакцію у відповідь. І якою вона буде – ми дивитимемося виходячи з тих загроз, які створюватимуться".

Читайте також: ЗСУ "перемололи" армійський корпус рашистів, що був "націлений" на Фінляндію та Норвегію
Винищувач JAS 39 Gripen ВПС Швеції стежить за великим десантним кораблем ВМФ РФ в Балтійському морі, що міг йти до острову Готланд, січень 2022 року, фото з відкритих джерел

Цікаво, що профільна експертна спільнота РФ оптимізму господаря Кремля аж ніяк не поділяє. Скажімо, є рашистський "Центр анализа стратегий и технологий" (ЦАСТ). До війни експерти ЦАСТ хизувались, що саме вони стали "ідеологами" "силового вирішення питання України". А тепер ця установа "змінила установку", і почала твердити в ключі "гонка озброєнь – негативний сценарій для РФ".

Усі деталі - в інтерв'ю газеті "Московський комсомолець" (МК) виклав директор ЦАСТ Руслан Пухов (РП). Defense Express публікує це інтерв'ю у скороченні.

Танки Leopard 2 армії Фінляндії, ілюстративне фото з відкритих джерел

МК: Зараз звучать досить суперечливі висловлювання щодо вступу Швеції та Фінляндії до НАТО. Деякі політологи кажуть, що це не становить для нас серйозної небезпеки. Хтось вважає, що нам треба посилювати кордони, аж до розміщення там тактичної ядерної зброї. Що, на вашу думку, для нас означає їх вступ до альянсу?

РП: Безперечно, це означає погіршення нашого стратегічного положення. І не тому, що ці країни раптом відразу стали антиросійськими – вони й до цього "любили" нас, як собака ціпок. Однак вони хоча б формально не були інтегровані в структури НАТО, відповідно поводилися щодо нас обережно та коректно.

Нині ж цє приєднання до Альянсу може призвести до того, що їхнє керівництво – особливо в умовах, коли уряди з адекватних змінюються на менш адекватні – здатне почати нас провокувати, через що ризик початку війни збільшиться. У будь-якому разі такий крок Стокгольма та Гельсінкі ні до чого доброго не веде. І той, хто каже, що їх вступ до НАТО для нас практично нічого не означає, той, гадаю, лукавить.

Все дуже серйозно. Наприклад, фіни вирішили закуповувати американський літак F-35. Із сучасною зброєю на борту – це грізна сила, яка становить небезпеку, у тому числі навіть для наших літаків 5-го покоління, які в нас до того ж є зараз у дуже обмеженій кількості.

Я гадаю, що у фінів, напевно, значною мірою відпрацьовані протоколи щодо придушення наших систем ППО. Тож не дивно, що можливість застосування тактичної ядерної зброї на цьому напрямку стає для нас дедалі актуальнішою.

Винищувач F-35 під час демонстраційних польотів у Фінляндії в 2019 році, фото з відкритих джерел

МК: Відомо, що фінська армія нечисленна, у неї лише 21,5 тисячі осіб. А що загалом вона собою являє?

РП: Фінська армія – це дуже сильна бойова структура. Не тому, що вона воювала багато, а тому, що усе життя добре готувалася воювати з нами. І у разі чого їхня армія буде дуже мотивована. У фінів гарні танкові частини. Чудова піхота. Це взагалі дуже серйозний супротивник.

Фінська армія демонструє міць усіх родів військ, фото ілюстративне

МК: А що можна сказати про шведську армію?

РП: Армія у шведів менша, ніж у фінів. Їхню армію, умовно кажучи, можна назвати менш войовничою. Ну й потім, у нас із шведами, на відміну від Фінляндії, немає сухопутного кордону. З Фінляндією, нагадаю, кордон – понад тисячу кілометрів.

Проте шведи мають найглибші русофобські традиції, що сягають у сторіччя. І цей факт теж робить їх дуже неприємними супротивниками. Якщо їм доведеться боротися з нами, робити вони це теж будуть дуже мотивовано.

Маневри збройних сил Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

МК: Обидві країни, до речі, мають досить серйозну військову промисловість.

РП: Так, військово-промисловий комплекс у них свій. Шведи, наприклад, створюють літаки, включаючи літаки далекого радіолокаційного виявлення – повітряні командні пункти. В них взагалі ВПК дуже розвинений. Шведи історично спиралися на значне самозабезпечення.

МК: Літаки "Грипен" теж шведські?

РП: Так, але, крім літаків, вони мають ще власні прекрасні корвети, підводні човни, ракети... Взагалі, і Швеція, і Фінляндія – багаті країни. Усе, чого їм не вистачає для власної армії, вони зможуть купити або в інших європейських державах, або у США, як це роблять фіни, купуючи там F-35.

Зараз на тлі нашої спецоперації військові бюджети цих країн будуть збільшені, та у сфері оборони вони щільніше інтегруватимуться з іншими європейськими країнами НАТО.

Раніше ці зв'язки вони здебільшого розвивали із сусідами – Норвегією, Данією. Тепер військова кооперація більш поширюватиметься на Європу та США, що, звичайно, для нас погано.

Це змушуватиме нас фінансово більше вкладатись у гонку озброєнь. Ми вже й так у неї втягнулися. Причому тепер вже зовсім неважливо самі ми це зробили або нас втягнули. Рахунок – на табло. Витрачатись на оборону доведеться більше, ніж до лютого цього року. Отже, менше грошей піде на інфраструктурні проекти, охорону здоров'я, освіту. Ілюзій тут не треба мати жодних.

Літаки JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Читайте також: Нашкребти "гарматного м’яса", або як насправді відбувається "економічна мобілізація" Кремля