xcounter
#

ЗСУ "перемололи" армійський корпус рашистів, що був "націлений" на Фінляндію та Норвегію

75933
САУ 2С1 "Гвоздика" із складу 80-тої мотострілецької бази Північного флоту РФ, довоєнне фото
САУ 2С1 "Гвоздика" із складу 80-тої мотострілецької бази Північного флоту РФ, довоєнне фото

Росіянам знадобився місяць, щоб забрати геть з Карелії до тисячі "багнетів" та декілька десятків бронемашин

РФ вивела своїх солдат та бронетехніку з військової бази в карельському селищі Алакуртті, розташованому поблизу кордону з Фінляндією. За оцінками місцевих експертів, росіяни забрали з цієї бази близько 800 солдат та декілька десятків бронетехніки, розповідає фінський телеканал Yle.

ЗМІ цей факт уже подали так, що "Путін піджав хвоста" на тлі вступу Фінляндії до НАТО. Але тут ситуація значно цікавіша.

Читайте також: Росіяни перекинули морську піхоту із Каспійського моря для "утилізації" під Маріуполем
Географічне розташування бази 80-ої мотострілецької бригади Північного флоту РФ в Алакуртті, зображення - телеканал Yle

Якщо скористаємось відкритими джерелами, то побачимо, що на базі в Алакуртті дислокується 80-та арктична мотострілецька бригада берегових військ Північного флоту РФ.

База для цієї бригади була навмисне реанімована саме для демонстрації "тиску на НАТО" ще в 2015 року. Примусити Кремль відвести таке з’єднання справді могла лише необхідність "перекрити" втрати армії РФ, отримані під час боїв проти ЗСУ. І тут для фінських оглядачів справді є привід для тріумфу, хоч і цей привід не має прямої кореляції із темпами вступу Фінляндії до НАТО.

На початку 2021 року 80-та мотострілецька бригада Північного флоту РФ отримала танки Т-80БВМ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Річ в тім, що "ядро" берегових військ Північного флоту ВМФ РФ складає 14-ий армійський корпус, до складу якого входять 200-та мотострілецька бригада та згадана уже 80-та мотострілецька бригада.

Перша, 200-та бригада фігурувала у зведеннях про перебіг боїв за Харків. І уже 29 березня була перша згадка про те, що дві БТГр зі складу цієї бригади зазнали розгрому.

Далі, в своєму зведенні за 14 квітня 2022 року Генштаб ЗСУ фіксував, що рашисти готуються перекидати в Україну чергові частини берегових військ Північного флоту РФ (і схоже, що тут вказівка була саме на 80-ту бригаду). По факту, окупанти перекинули свої війська із Алакуртті для боїв на теренах України уже в червні 2022 року. В боях проти ЗСУ фактичне "перемолоте" з’єднання, що мало напряму загрожувати Фінляндії, і заодно Норвегії як також учасниці блоку НАТО.

Спорожніла база 80-ої мотострілецької бригади Північного флоту РФ в Алакуртті, зображення - телеканал Yle
Читайте також: Росіяни перекинули берегові війська Балтфлоту для "утилізації" на Харківському напрямку